Debatt

Har någon räknat på ditt människovärde?

Av Hans Westerlund 2021-05-11

Vad bestämmer ditt människovärde? Är det hur mycket skatt du betalat? Är ditt värde som människa lägre, om du lever på bidrag? I den konservativa, nyliberala och framgångsteologiska världen är ditt välstånd både en belöning och ett mått på ditt värde. Du är rik för att du är smart, framåt, disciplinerad och älskad av Gud. Är du fattig, är du misslyckad. Värdelös.

I den världen är det viktigt att räkna på vad folk kostar. Man ser världen i termer av de närande och de tärande. De som gör sin plikt och förtjänar sin rättmätiga belöning. De andra är losers. En belastning för samhället.

Behöver du bidrag för att överleva, är du en parasit, som lever på de som producerar. Och bidragen gör att du slipper att ta ansvar; slipper att disciplineras och göra det som krävs. Du blir bidragsberoende. Utan värde. Bara en kostnad.

I SD:s värld, har du förstås ett värde som renrasig svensk. Om du gör din plikt. Annars är det tveksamt.

I den moderata och liberala världen bestäms ditt värde av storleken på din aktieportfölj och i KD:s värld har du ett värde om du är en god kristen, för alla andra finns ju alltid Helvetet som alternativ. Om man är muslim, till exempel.

Men ett grundläggande människovärde, som inte försvinner på grund av misslyckanden eller sjukdom, inte ens om du är kriminell eller missbrukare, det finns inte.

Därför är det viktigt i den världen, att räkna på vad flyktingar kostar. Snart kanske någon kommer på, att man kan ha sådana räkneexempel i matteböckerna i skolan?

Barn behöver ju disciplineras och lära sig att man inte ska ligga samhället till last. I den världen har flyktingar inget människovärde. Behöver du fly, är du ju en loser, en som gav upp.

Nu måste man ju inte tänka så här. Det finns andra sätt. Andra perspektiv. Man kan faktiskt tänka att samhället är till för alla som bor i det. Oberoende av hur rika de är eller var de fötts. Att du har värde som människa.

Ett värde som inte mäts i kronor eller villkoras till hudfärg eller religion. Ett värde som uttrycks i din rättighet att leva ett bra liv. Med den synen på människovärde, blir samhällets uppgift att försöka hjälpa alla att leva ett bra liv.

Det blir liksom ett samhällsprojekt. Inte ett samhällskontrakt som binder och kräver, utan ett gemensamt projekt att försöka göra någonting bra.

I en värld med ett människovärde, behöver du inte vara smart, frisk, framgångsrik och produktiv. Du är en människa, ett unikt liv, en unik historia, ett unikt medvetande. Därför har du ett värde.

Behöver du hjälp för att klara dig, är du värd den hjälpen. Helt oberoende av om du har samma intressen som jag, samma smak eller samma ursprung. Jag behöver inte ens gilla dig. Ditt liv har ett värde ändå.

I en värld med människovärde, är det inte den som har flest prylar och mest pengar när den dör, som vinner. I en sådan värld är nämligen samhället inte en tävling. Det är ett gemensamt projekt.

Och man behöver inte ens bo i Sverige, för att ha ett värde. Även människor som bor på andra ställen på jorden, har ett människovärde. Tänka sig!

Ja, tänk dig en sådan värld. En värld där alla människor är värdefulla, även du. En värld där man lägger mer energi på att fundera på hur man ska hjälpa varandra, än på hur man ska låta bli att hjälpa.

Det handlar inte om något paradis. Inga enkla lösningar. Men det handlar om vad man strävar efter. Vad man har för mål med samhällsprojektet. Vi vet vad som hände efter att man började låta barnen i Nazitysklands skolor räkna på vad ”untermenschen” kostade.

När ditt värde bestämdes av vad du bidrog till nationen och om du levde upp till din plikt mot nationen och dess ledare.

Är det det samhället du vill ha? Är det det samhället du vill leva i? För du måste inte. Du kan välja att satsa på ett samhälle där alla har ett värde. Även du.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Hans Westerlund arbetar sedan drygt tio år som personligt ombud, där han stöttar personer med psykisk ohälsa i kontakten med myndigheter och vård. Tidigare har han arbetat inom Kriminalvården och Försäkringskassan. Han har ett långvarigt intresse för samhällsfrågor och med en utbildningsbakgrund inom både socialantropologi och psykologi, tycker han det är viktigt att kunna ha många olika perspektiv.
Hans Westerlund är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.