Debatt

”Den tunna blå linjen” har blivit en rasistisk symbol

Publicerad 2021-07-05

Jag har de senaste dagarna sett ett flertal av mina Facebookvänner lägga till en "tunna blå linjen" på sina profilbilder för att visa sitt stöd och deltagande till det fruktansvärda som hänt i Göteborg i veckan. Jag delar er frustration, sorg, ilska och vill stötta polisen i detta fruktansvärda.

Men, det som jag reagerar på här är just denna symbol, ”den tunna blå linjen” som används väldigt flitigt nu. Denna symbol är väldigt problematisk och kopplas i nutid ihop med andra rasistiska symboler samt hatgrupper på högerkanten.

Till att börja med, ”The thin blue line” (TBL) anspelar på att polisen är den sista försvarslinjen mot anarki och kaos. Polisen är de som skyddar ”Oss” mot ”Dem”, där Dem är liktydigt med just kaos och anarki.

Begreppet tros ha sitt ursprung i Los Angelses poliskår på 1950-talet och då var det uttalat att man stod som sista försvarslinjen mot just detta hotande kaos. Det är ingen slump att begreppet växer fram med den spirande medborgarrättsrörelsen och krav på inflytande från de marginaliserade i det amerikanska samhället.

Symbolen ”The thin blue line” har i modern tid ofta samverkat med den rasistiska konfederationsflaggan, eller ”sydstatsflaggan” som den också kallas samt nazist/fascistsymbolism.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thin_blue_line?fbclid=IwAR3_SCD39I7TZvDBrccc8h6y2KL4nuFUwg1etyYiKvD7hr_MxfEV6l1d7Hw

Ursprunget till begreppet går dock att finna från Krimkriget 1854 då ett brittiskt höglandsregemente (93:e Sutherland Highlanders) höll sin linje mot ryska kavallerianfall. I den framväxande nationalismens namn blev denna händelse hyllad i brittiskt medvetande trots att striden i sig snarare blev en skärmytsling.

Senare tillskrevs den amerikanska polisen denna term och har på senare år politiserats av högerextrema krafter.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thin_Red_Line_(Battle_of_Balaclava)?fbclid=IwAR3TVF5hNi9UWIjIOpAdAaCh6l034SpFPhR3ohxFNbxJevjnYpWWIsUd66Q

I samband med flera uppmärksammade mord på afroamerikanska medborgare, i synnerhet efter mordet på George Floyd som dog efter ett polisingripande, blev det stora motsättningar mellan de afroamerikanska medborgarna som enades bakom rörelsen ”Black Lives Matter” (BLM) och den konservativa rörelsen (främst Trumpismen), varav de senare använde begreppet ”Blue Lives Matters” samt ”All Lives Matter” som slagträ gentemot demonstranterna.

Dessa händelser gjorde att begreppet fick en bredare spridning i världen. Ideella grupperingar vars syfte är att följa och granska hat- och extremistgrupper har de senaste åren noterat att ”The Thin Blue Line” oftare förekommer i hatretoriken sedan Donald Trump kom till makten.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fallet_George_Floyd?fbclid=IwAR1iLLRk4zvaYwVYfxKTak_8TyhY1H6o9kZzNh9VYVSMru6Q8T20wG7tN5I

https://en.wikipedia.org/wiki/2020–2021_United_States_racial_unrest

BLM-rörelsen som försöker uppmärksamma den strukturella rasismen i den amerikanska poliskåren har ofta blivit utmålade som konkreta symboler av det ”anarki och kaos” som den tunna blå linjen har i uppgift att stoppa.

Det är främst här som begreppet har använts och skapat större polarisering i det amerikanska samhället. Även under demonstrationerna i Charlottesville där nynazister och högerextrema genomförde en ”Unite the right”-demonstration användes symbolen tillsammans med andra fascistiska och nazistiska symboler.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter

https://en.wikipedia.org/wiki/Unite_the_Right_rally

Idag har flera poliskårer runt om i USA och andra delar av världen tagit avstånd från ”The thin blue line” just för att det idag är så starkt förknippat med rasism, hatgrupper och polarisering vilket går emot polisens uppdrag att vara FÖR ALLA medborgare. Nedan några exempel på det.

NBC News: https://www.nbcnews.com/news/us-news/police-chief-bans-thin-blue-line-imagery-says-it-s-n1256217?fbclid=IwAR3bLOOPC7vHBB4kLv0cLgzRqe8LbiLQfQSywXlzN5q7gTo5vI00f-Y4HVQ

Patch https://patch.com/connecticut/middletown-ct/thin-blue-line-flags-taken-down-middletown-police-department?fbclid=IwAR2_xRPRDU2dWx844Z4-SwbMmf5vFeW6LF0EPuLIHedIIr57-5m5RnD33fw

Washington Post: https://www.washingtonpost.com/local/public-safety/thin-blue-line-ban-maryland-court/2021/05/07/2ecaf230-aebb-11eb-ab4c-986555a1c511_story.html

Alive Columbus: https://eu.columbusalive.com/story/entertainment/human-interest/2021/05/13/thin-blue-line-problem/5069945001/

Om du nu har orkat läsa hela vägen hit så kanske du frågar mig (retoriskt) nu ”Men snälla Andreas, vad spelar det för roll för MIG som bor i Sverige? Vi har ju inte samma problematik som i USA”.

Det är helt rätt. Vi har inte samma problematik som i USA. Det betyder dock inte att det inte existerar några problem här. Men i Sverige arbetar polisen väldigt hårt med synlighet i högriskområden och skapar relationer med de boende.

Här finns ännu en politisk och medborgerlig vilja till möten och dialog för att riva murar. Murar som i USA blivit institutionaliserade i poliskåren och där ”vi” är polisen och den vita majoriteten och ”dem” är minoriteter som hotar ”oss”.

Detta stöd försvann fort efter kuppförsöket den 6 januari i år då poliser blev kallade ”förrädare” och retoriken fylldes med förvåning då ”vi inte är fienden”.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/capitol-riot-police-traitor-pence-b1859745.html

Vi ser nu hur högerextrema sidor på sociala medier och andra grupperingar använder detta mord i Göteborg för att sprida sin ideologi som den enda lösningen på detta hot. Vi ser hur de använder språkbruk som ”genusflum”, ”vänsterblivenhet”, ”sittkissare” och ”fjollor” om poliser som har sagt ifrån mot att det inom dessa grupper sprids en film som skildrar den döende polisens dödskamp.

Dessa grupper som nu använder denna symbol är alltså inte intresserade av polisens insatser eller integritet. De använder polisen och händelsen som politiskt slagträ i sitt hat mot ”den andre”. Och visar polisen motstånd mot att bli politiserade så blir de en fiende i dessas ögon.

Samma beteende har vi sett i flera andra sammanhang, exempelvis i frågan om kvinnovåldet då det är ”Den andre” som utövar våldet. Och nåde den kvinna som säger ifrån om detta för då ska denne gruppvåldtas eller veta sin plats.

Om inte det är tillräckligt så finns det en till aspekt i detta. Facebooks algoritmer noterar allt du gör och hur du interagerar med deras tredjepartsappar såsom denna ”profilapp”.

Genom att du använder denna ”tunna blå linje”-profil så riskerar du att få algoritmerna att reagera och du kommer kanske uppleva hur du får se fler riktade annonser eller ”nyheter” från sidor som kommer vilja bygga på misstänksamhet och hat mot utsatta grupper eller rådande styre.

Det som hänt i Göteborg är fruktansvärt. Det SKA inte få hända. Det FÅR inte hända igen. Jag och ni, vi alla i detta land, står bakom polisen mot våldet. Politikerna har ett ansvar.

Vi medborgare har dock OCKSÅ ett ansvar. Visa ert stöd och deltagande, men inte med denna symbol som poliskårer i USA, Kanada och Storbritannien tar avstånd från.

 

Av Andreas Berg

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Berg är folkhögskollärare med historia och geografi som utbildningsområden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.