Debatt
Ebba Busch och Ulf Kristersson. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Därför anser jag att Ulf Kristersson är rasist

Av Simon Vinokur 2021-07-17

Enligt min mening är Ulf Kristersson rasist. Vad baserar jag det på? Det är faktiskt rätt så enkelt: om man stöttar någons rasistiska åsikter och försvarar dem gentemot andra, då är man rasist. Precis som man är nazist om man försvarar koncentrationslägren och stöttar idén att judar och romer borde mördas på grund av sina etniciteter.

Precis som att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, eftersom de driver en rasistisk politik och säger rasistiska saker. Like all the time.

Därmed blir enligt min mening Ulf Kristersson en rasist – och Ebba Busch likaså. Nyamko är lite mer ute och cyklar i en humanistisk gråzon. Hon vill samarbeta med och stötta rasister, men hon säger sig vilja göra det för att hon tror sig kunna kontrollera dem – inte för att hon tycker att deras värderingar stämmer någorlunda överens.

Men ni som röstade på Moderaterna och Kristdemokraterna i senaste riksdagsvalet, ni är väl inte rasister? Bägge partiledarna var oerhört tydliga inför valet med att de verkligen inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Säga vad man vill om Ulf, men jag tycker nog att man hade skäl att lita på dem båda två när det gällde just samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är alltså skillnad på de som röstade på Moderaterna och Kristdemokraterna 2018 och på er som väljer att rösta på dem 2022. En milsvid skillnad.

Det handlar om grundläggande människosyn: är invandrare “kulturella belastningar” för Sverige? Är judar, muslimer och svarta mindre värda än etniskt svenska lintottar? Har sydsudaneser lägre IQ än svenskar och borde Sverige inte ta emot några människor med funktionsnedsättningar för att de inte är lönsamma för Sverige?

Handlar asylrätt rätt och slätt om att tjäna pengar – och om vi inte tjänar pengar på de som får asyl, borde asylrätten då begränsas helt eller nästan helt?

Hur ser du egentligen på detta med människovärde? Är det olika beroende på religion, etnicitet, härkomst, värderingar, lojalitet eller sexuell läggning/könsuttryck?

Är en hen mindre värd än en hon eller han?

Ungefär nu kommer kanske en del av er rynka på ögonbrynen och konstatera: bara för att man stöttar eller röstar på ett parti så betyder det inte att man behöver hålla med om all deras sakpolitik.

En som röstar på Vänsterpartiet, Centerpartiet eller Moderaterna behöver faktiskt inte hålla med dem om allt!

Sant. Ofta är det ett partis värderingar man röstar på. Ofta i kombination med vad de tycker i några för ens egen del avgörande sakfrågor. Sverigedemokraternas värderingar är rasistiska – och nästan alla deras sakfrågor bygger på att något är invandringens fel.

Jag kan alltså rösta på Vänsterpartiet eller Centerpartiet utan att vara mot omskärelse, jag kan rösta på Moderaterna utan att ha några egentliga åsikter om språkkrav för att få medborgarskap eller på Liberalerna utan att hålla med om deras skolpolitik. Men jag kan inte rösta på Sverigedemokraterna – om jag inte är rasist.

Jag kan inte stötta Sverigedemokraterna och samtidigt inte vara rasist.  Ulf och Ebba stöttar Sverigedemokraterna och därmed blir Ulf och Ebba rasister, som jag ser det.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.