Debatt

Åter till medeltiden

Publicerad 2021-12-02

Hämndinstinkten är och har sedan urtiden varit grundläggande för oss människor och den förknippas med ljuvhet. Många av de företeelser vi observerar och som ser oskyldiga ut kan ändå ha med hämnd att göra. Hämndlystnad är illa sedd, med rätta tycker nog de allra flesta, eftersom den förknippas med ära, våld och blodspillan.

Därför använder vi oss av noaord och eufemismer (som proportionalitet, upprättelse, klander, förtjän...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


Olof Öhlén har verkat som jurist i 50 år, till en början i domstolsväsendet.
”Efter assessorsförordnande övergick jag till advokatyrket där jag vid sidan av affärsrätt varit försvarare i brottmål och målsägandebiträde. Min grundhållning är i korthet att ingen straffrättslig åskådning kan försvaras om dess syfte inte är preventivt i någon bemärkelse och då avses inte bara brottsbekämpning, för straffrätten har även andra viktiga syften.
I min bok, Tungan:huvudets baneman, försöker jag klarlägga det. Boken är skriven så att den ska vara lättläst och jag hoppas den väcker intresse även utanför fackkretsarna.”

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.