Thomas Quick – rond tre

Av Dick Sundevall 2014-01-31

Så har då Quick/Bergwall fått resning i de återstående mordfallen han är dömd för. Och vi vet redan nu att han kommer att bli frikänd – utan någon ny rättegång. Men ska han därmed skrivas ut från den rättspsykiatriska vården?

För många tycks det vara en självklarhet. Men han dömdes inte en gång i tiden till rättspsykiatrisk vård på grund av de där morddomarna. Och han är en patient på ett mentalsjukhus – inte en fånge i ett fängelse.

Genom åren har jag bland annat träffat på en patient på ett rättspsyke som var inne på sitt trettonde år som inlåst. Hans brott var skadegörelse. Kvinnor som hamnar i en förlossningspsykos och dödar sin bebis någon vecka efter att de kommit hem från BB, brukar släppas ut från rättspsykvården och överföras till den öppna psykvården efter någon månad eller två.
Mannen som var inne på sitt trettonde år var helt överens med läkarna om att han inte kunde släppas ut. Han hade haft några permissioner och det hade inte alls gått bra. Och att psykiatrikerna och deras team gör en riktig bedömning, utifrån de omfattande internationella erfarenheterna av förlossningspsykoser, tvivlar jag inte på.

Brottet är inte avgörande för när en rättspsykpatient ska släppas ut. Utan det som ska avgöras är om hen inte längre utgör en fara för sig själv eller andra. Om patienten har begått ett eller flera mord eller gjort sig skyldig till skadegörelse, är alltså inte avgörande. Eller – ska i varje fall inte vara det. När någon döms till rättspsykiatrisk vård så är det på obestämd obegränsad tid. En rättspsykiatrisk klinik kan alltså vara en slutstation där hen får stanna livet ut.

Även om det var länge sedan så har Quick/Bergwall begått en rad grova brott: Bankrån, dråpförsök och grova sexuella övergrepp på småpojkar. Han är därtill en manipulatör av rang. Antingen man tror att han är skyldig eller oskyldig till morden, så har han antingen vid erkännandena, eller nu vid förnekandena, lyckats dupera en stor grupp av professionella människor, bland andra poliser, åklagare, domare och inte minst journalister.

Men utgör han inte längre en fara för sig själv eller andra så ska han likafullt skrivas ut från den rättspsykiatriska vården. Men vem ska då bedöma det? Som det ser ut nu så är det domare och nämndemän, via förvaltningsrätten, som beslutar. Läkarna, de specialiserade rättspsykiatrikerna, med mer än dubbelt så lång eftergymnasial utbildning som juristdomarna – har bara förslagsrätt.

Ja, det är väl bra, kanske någon tänker, för de som haft hand om honom på Säter har väl inte någon trovärdighet kvar när det gäller den här patienten. Nej, naturligtvis har de inte det. Så oavsett vad som händer måste rimligen Sture Bergwall snarast flyttas över till en annan rättspsykiatrisk klinik, få genomgå en ny rättspsykiatrisk utredning – och slutligen bedömas av en annan förvaltningsrätt. Allt annat skulle innebära att den här vårdskandalen fortsätter.

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Ofta med extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.