Legalisera knarket

Av Ricard A R Nilsson 2013-10-15

Nu ska jag skriva något som säkert får de flesta av Para§rafs läsare att slita sitt hår av ilska. Jag tänker helt seriöst argumentera för att knark ska bli lagligt. Med hjälp av logik, fakta och lite sunt förnuft kanske jag till och med får en del av er att ändra uppfattning.

Inledningsvis bör det påpekas att jag vanligtvis är emot alla typer av droger, detta inkluderar cigaretter och alkohol – ja, de är faktiskt också droger. Hade cigaretter och alkohol uppfunnits idag så hade de omgående narkotikaklassats, men eftersom de varit en del av vår kultur under så lång tid anser många att det blir ohållbart med en kriminalisering. Själv har jag aldrig provat någon illegal drog och efter att i min ungdom ha tagit något enstaka bloss på en cigarett och druckit mig full några gånger, insåg jag att det inte var något för mig. Som vuxen, även innan jag åkte in i fängelse, har jag alltså inte ens druckit alkohol mer än vid ytterst sällsynta tillfällen. Detta är alltså min utgångspunkt, och trots detta anser jag att knark bör bli lagligt, i alla fall så länge cigaretter och alkohol är det.

   Nu menar jag förstås inte att all narkotika ska legaliseras, det jag talar om är cannabis, inte de tyngre drogerna – även om en avkriminalisering av all narkotika sett till eget bruk inte nödvändigtvis behöver vara negativt, men jag återkommer till detta. Vilka är då fördelarna med en legalisering av cannabis? Om jag först ser till våldet så innebär stränga straff att priset för knark går upp eftersom risken vid hanteringen blir större. Och där det finns mycket pengar att tjäna finns alltid personer som är villiga att ta till våld, även dödligt sådant, för att få sin del av kakan.

   Olika medier har rapporterat att flertalet av skottlossningarna i Göteborg har med narkotikaaffärer att göra, bland annat den lukrativa cannabismarknaden. I en intervju med GT sa narkotikarotelns chef att ”Det är många som vill vara med och tjäna pengar på narkotikan vilket skapar våldsamma konflikter.” Rent logiskt skulle alltså en legalisering lösa våldsproblemen.

   Jack Cole, den amerikanske narkotikapolisen tillika verkställande chefen för organisationen Law Enforcement Against Prohibition, sa en gång: ”Låt oss legalisera drogerna precis som vi gjorde med alkohol 1933. Dagen efter upphävandet av förbudet blev Al Capone och hans smugglarkompisar arbetslösa. De var inte längre ute på gatorna och mördade varandra eller oss poliser. De dödade inte längre våra barn som kom i vägen för skott avlossade från bilar. Vi skulle kunna lyfta ut allt våldet ur ekvationen om vi tillät droger.” Jag kan inget annat än instämma.

   Sen är det farlighetsaspekten. Undersökning efter undersökning visar att cannabisnyttjande inte är farligare än att röka cigaretter eller dricka för mycket alkohol. I en klass för sig själv står nikotinet, som på flera sätt har visat sig vara skadligare an cannabis. Nu menar jag inte på något sätt att cannabis är ofarligt, men det måste sättas in i ett sammanhang och då jämföras med lagliga droger som bevisligen är ohälsosammare. Antalet som dör av cannabisrelaterat missbruk kommer inte ens i närheten av antalet som dör av alkoholmissbruk eller lungcancer.

   Calle Paulsson, en annan av Para§rafs skribenter tillika polis, skrev för ett tag sedan en krönika där han ondgjorde sig över spridningen av cannabis bland unga. Han skrev bland annat: ”Dyker en splif upp i en samling av ungdomar reagerar ingen längre. Ingen tittar snett, ingen undrar. Den tillhör och är lika självklar som ett paket cigg eller en platta bira från Tyskland.” Att ett paket cigaretter eller alkohol anses normalt bör rätteligen anses vara ett lika stort problem som att ingen reagerar över en splif, speciellt om man ser till farlighetsgraden och antalet som årligen dör av respektive drog.

   Dessutom räknar Calle upp ett antal bieffekter som många rökande ungdomar lider av, exempelvis trötthet, koncentrationssvårigheter och aggressioner. Dessa problem har även de som missbrukar alkohol. Vari ligger då rimligheten att ena drogen ska vara laglig medan den andra är olaglig?

   Till och med USA, landet som vanligtvis står längst fram i kriget mot narkotikan, har börjat tänka efter. Delstaterna Colorado och Washington har röstat för en legalisering av cannabis. Ett geografiskt närmare exempel är Portugal, som redan 2001 gjorde det lagligt att nyttja narkotika för eget bruk. Idag kan det konstateras att de tunga missbrukarna har minskat i antal och dödligheten bland missbrukarna bara är en sjättedel jämfört med Sverige. Dessutom har rättsväsendet sparat stora summor som har kunnat läggas på annat. I undersökningar om vad som är Portugals största sociala problem så har narkotikan sjunkit till trettonde plats från första. Och sett till ett av Calle Paulssons argument mot cannabis, att många unga provar det, så har det i Portugal visat sig att antalet unga som provar narkotika har minskat jämfört med innan kriminaliseringen. Med facit i hand har alltså en avkriminalisering för användning av narkotika för eget bruk var väldigt lyckat. Varför skulle inte Sverige kunna göra detsamma? Det finns egentligen inga vettiga argument emot.

 

   Dick Sundevall bemöter ovanstående debattartikel här.

   Redaktionen vill understryka att debattartiklar som den här, liksom krönikor på Para§raf, står för artikelförfattaren och inte för redaktionsledningen. Debattartiklar och krönikor ska vara fria röster, och så länge de inte bryter mot lagar och etiska regler kan vi publicera dem.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.