Debatt

Begrep HD religionens betydelse?

Publicerad 2015-11-30

I februari 2013 landar en kvinna på marken efter ett fall från sin balkong på sjätte våningen. Trots livshotande skador överlever kvinnan. ”Jag hoppade” säger hon i de första förhören. Därefter tar historien en vändning. Orsaken kan vara en religiös eller kulturell aspekt som Högsta domstolen antingen bortsett ifrån eller inte förstått vikten utav.

   Exakt vad som hänt och vad för typ av gräl, och eventuell misshandel, som varit upprinnelsen till händelsen i februari 2013 är svårt att reda ut. Men att ”balkongfallet” är en tragisk historia som vänt upp och ner på två människors liv står helt klart. Sofia, som hon kallas för i medierna, lever idag med fruktansvärda skador och men som hon sannolikt för alltid kommer att bära med sig. Hennes make, Bobel, är dömd i Högsta domstolen för att ha kastat ut henne från balkongen. Han dömdes för mordförsök till 14 års fängelse. Men vad hände egentligen?

   Låt oss ponera att Bobel, ska ha misshandlat Sofia. Men kan man utom rimligt tvivel fastställa att han faktiskt kastat ut henne från balkongen? Det är ytterst tveksamt.

   Kan Sofia i ett dramatiskt utspel ha velat hota Bobel med att hoppa – och då i ren och skär olyckshändelse ha tappat greppet om balkongräcket? Eller har Sofia hoppat som ett resultat av en depression?

   Vid ett första förhör med Sofia berättar hon att hon själv hoppat från balkongen och att hon hoppat av ”känslor” och ”ilska”. I förundersökningsprotokollet kan man läsa att förhöret hålls med henne efter att hon själv påkallat en fortsättning av ett tidigare påbörjat förhör. Och hon har ett godkännande av läkare att höras av polisen.

   ”Jag ramlade från sjätte våningen, jag bröt en massa grejer, sen kom polisen och försökte hjälpa mig”, säger hon.

   Men senare, samma dag, uttrycker Sofias familj en oro och ledsamhet över vad dottern sagt och menar att hon inte ”talar sanning”. De menar att hon är förvirrad av alla droger hon fått mot sina smärtor. Och man ber om att få ta en paus med polisförhören. Så sker också.

   Efter en tid upprepar hon till en vakt, att hon har ramlat från balkongen. Det här kommer han senare att vittna om.

   Men när polisförhören återupptas två månader senare, efter många besök och samtal som hon haft med sin familj, säger hon något helt annat. Hon hävdar att Bobel kastat ut henne från balkongen. Kan det vara så att familjen omedvetet väckt en osäkerhet i Sofia genom att fråga om Bobel kan ha kastat ut henne? Det går att plantera minnesbilder vare sig man avser det eller inte. I perspektivet av att en hel del tyder på att Bobel misshandlat henne den där kvällen, vilket familjen naturligtvis framfört till henne, eftersom hon själv inte minns det – kan en sådan minnesbild få näring.

   Från familjens sida behöver det inte handla om hämndlystnad utan mer om en heder för familjen. Det är rimligen av stor vikt för familjen att Sofia inte försökte begå självmord. Sannolikt hade det inneburit att hon förlorat vårdnaden om den gemensamma sonen och därmed att Bobel fått ensam vårdnad. Detta är inte bara är ett skräckscenario för en mamma – det hade troligtvis också dragit en skam över hennes familj. Och just skam är ett återkommande begrepp i förhören. Sofia och hennes familj tillhör den syrisk ortodoxa kyrkan vars kristna tro säger att självmord är en synd. Det är i det närmaste likställt med ett mord och bär därmed en synd som inte är accepterad.

   Tingsrätten dömer Bobel till nio års fängelse för mordförsök. Domen överklagas till Svea hovrätt som i sin tur frikänner honom. Sofia och hennes målsägandebiträde ville överklaga hovrättsdomen men fick inte med sig Riksåklagaren. Det är då de tar saken i egna händer och familjen betalar olika specialister för att se om det går att få fram bevis för att Bobel har kastat ut deras dotter från balkongen. Sannolikt handlar det om hundratusentals kronor.

   Två månader innan fallet från balkongen drabbas Sofia av ett missfall. Idag menar hon att barnet var oönskat och att missfallet därmed var en lättnad. Olika studier visar att kvinnor utvecklar känslor för sitt foster väldigt tidigt in i graviditeten. Dessa studier kan självklart inte gälla generellt för alla. Inte heller påverkas alla i lika stor utsträckning av ett missfall.

   Men vidare hävdar studier att det är psykiskt påfrestande att förlora ett barn och oavsett hur långt gången kvinnan är i graviditeten, kan hon komma att sörja förlusten. Ett missfall kan leda till ett chocktillstånd som senare går över till frågor och funderingar. Sorg som förnekas och inte bearbetas kan få svåra konsekvenser och kan leda till depression, om inte direkt så några månader eller år senare.

   När det dyker upp frågor om eventuell depression eller nedstämdhet hävdar Sofia att det aldrig drabbat henne. Hon säger sig alltid ha varit en glad och positiv tjej. Vidare poängterar hon, att hon i sin relation med Bobel haft en överenskommelse om att aldrig tala med utomstående om deras problem. Den problematik som uppstår i familjen hålls och löses dem emellan.

   Att välja att inte söka utomstående hjälp kan grunda sig i en kulturell fråga som bygger på okunskap. Men även här kan vi återkoppla till frågan om att dra skam över familjen. Det ska helst inte talas högt om problem – det ska alltid hållas en god fasad utåt. Med tanke på just det är det svårt att försäkra sig om att Sofia aldrig varit deprimerad. Och lika svårt är det att motbevisa henne. Men – kan en människa verkligen alltid vara lycklig?

   Det finns en stor komplexitet i frågor som rör både religiösa aspekter, skam och heder. Det är större än vad många av oss kanske förstår. Och för en, i frågan oerfaren rätt, är det troligen svårt att förstå vidden av det.

   Låt mig återkomma till de sannolikt livslånga skador som Sofia i dag lider av. För henne är det naturligtvis fruktansvärt, oavsett vad som hänt. Men desto större anledning att försöka reda ut vad det verkligen var som hände. Inget blir ju bättre av att hennes man har dömts till 14 års fängelse – och kanske är oskyldig till mordförsök.

   Har Sofias familj med hundratusentals kronor räddat ”familjens heder” och försatt en annans familj i skam? Och inte att förglömma ­– sett till att Sofias make har dömts till 14 års fängelse för mordförsök.

 

Av Caroline Ego

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.