Synnerligen oerhört väldigt mycket extra grovt snatteri

Av Dick Sundevall 2015-12-14

Regeringen föreslår att två nya brott, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikasmugglingsbrott, ska införas. Exakt så formulerades pressmeddelandet från Justitiedepartementet, i veckan som gick. Syftet med det här är enligt pressmeddelandets rubrik att, Synnerligen grova narkotikabrott ska ge hårdare straff.

   Tidigare har olika regeringar infört Synnerligen grov misshandel. Därefter var det dags för Synnerligen grov våldtäkt. Och nu alltså, Synnerligen grovt narkotikabrott och Synnerligen grovt narkotikasmugglingsbrott.

   Grov våldtäkt, grov misshandel och grova narkotikabrott är säkra kort. Där har man som politiker en stor majoritet väljare med sig. Vem tycker sämst om våldtäkt, misshandel och knarklangning? Det partiet har väldigt många väljare en värdegemenskap med. Vem tycker då synnerligen illa om våldtäkt, misshandel och knarklangning? Det partiet har en majoritet väljare ännu större värdegemenskap med. Eller om man så vill, en synnerligen stor värdegemenskap med.

   Om det här leder till hårdare straff blir en underordnad fråga. Lagrådet och remissinstanserna kan tycka att det är precis så tramsigt som det är, och att det inte leder till något vettigt. Men pressmeddelandet gick ut och gick fram – till stora medier. Och därmed är effekten uppnådd.

   Den nuvarande regeringen vill nu alltså förutom ringa narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden, och grovt narkotikabrott, även ha synnerligen grovt narkotikabrott infört i lagbokens brottsbalk.

   Med tiden uppstår sannolikt ett problem för den här regeringen, eller nästa. Vad ska man dra till med när man redan har synnerligen grovt narkotikabrott? Tids nog är det valår igen. Några valrörelser tillbaka drog moderaterna till med livstid för narkotikabrott, i slutet av en valrörelse. En annan paroll gick ut på att det inte ska vara svängdörrar på Kumlafängelset (att det bara varit någon enstaka rymning de senaste 10-20 åren från Kumla, är en typ av fakta som inte berör politiska partier i slutspurten på valrörelser). Men det där kan man ju inte tjata om redan vid nästa valrörelse.

   Så låt mig hjälpa till. Jag bjuder härmed samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna, på lite idéer som bör träffa klockrent på vad de ser som valboskap:

SYNNERLIGT VÄLDIGT GROV VÅLDTÄKT

VÄLDIGT SYNNERLIGEN MYCKET GROVT NARKOTIKABROTT

Och inte minst:

SYNNERLIGEN OERHÖRT VÄLDIGT MYCKET EXTRA GROVT SNATTERI

Vad som däremot kan bli lite fel är:

SYNNERLIGEN OERHÖRT VÄLDIGT MYCKET EXTRA GROVT MORD

   Vi har ju redan livstidsstraff så det kan inte bli mer än så. Exakt vad livstidsstraff innebär vet i och för sig ingen. Det enda vi vet är att det inte innebär livstid i fängelse. Men vem vet, något parti kanske drar till med återinförande av dödsstraff – och då skulle ovanstående lagförslag sitta som en smäck.

   Så sent som på 1950-talet motionerade några riksdagsmän från Bondeförbundet (sedermera Centerpartiet) om att återinföra dödsstraff i Sverige. Men de fick inte med sig en riksdagsmajoritet.

   I Sverige av idag är det kanske värt ett nytt försök. När uppemot var femte svensk är beredd att rösta på Sverigedemokraterna och bland annat framträdande moderater hävdar att det finns en felaktig ”beröringsskräck” i förhållande till Sverigedemokraterna – så varför inte dra till med dödsstraff för:

SYNNERLIGEN OERHÖRT VÄLDIGT MYCKET EXTRA GROVT UTDRAGET RÅTT NARKOTIKABROTT SOM RESULTERAT I TORTYRLIKNANDE SEXMORD

   Vilket riksdagsparti skulle tordas rösta emot den fina värdegemenskapen – och därmed riskera att förlora några marginalväljare?

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.