Debatt

Lika inför lagen – knappast

Av Börje R P Carlsson 2016-05-11

Uppdrag granskning hade ett program om självrättelse. Det visar sig att förmögna svenska var mycket mer förmögna än vad de själva ”visste eller trodde”. Massor av förmögna svenskar ”upptäcker”, i samband med en amnesti som Skatteverket inför, att de alla har ”ärvda” förmögenheter i olika skatteparadis. Dessa förmögenheter kan de, mot en liten avgift, nu ta hem till Sverige. Eftersom det inte finns någon förmögenhetsskatt i Sverige är dessa pengar nu vita och användbara igen.

   När en människa vill göra en självrättelse så tog jag för givet att Skatteverket gjorde någon kontroll av pengarnas ursprung. Men icke. Skatteverket krävde bara in den lilla avgiften för att göra pengarna vita igen. Jag var naturligtvis på det klara med att något konto med pengar kunde vara ärvda. När man i samma program får höra en svensk konsul instruera en självrättare att denne måste hävda att pengarna är ärvda, så förstår jag att så inte är fallet. Här vore det väl ganska enkelt för Skatteverket att kontrollera en bouppteckning eller göra en kontroll var pengarna kommer ifrån. Det är väl ingen som är så naiv att han tror att någon gömmer vita pengar i ett skatteparadis när dessa pengar är skattebefriade i Sverige?

   Massor av pengar som åtkommits genom brott blir nu helt vita igen genom Skatteverkets dåliga kontroll. Detta vederlägger principen att brott inte lönar sig. Visserligen är det knappast något nytt att svarta pengar med tiden blir vita igen men denna tvätt tar lite längre tid och avbränningarna är nog större än Skatteverkets lilla avgift. Så en liten runda med pengarna via något skatteparadis är en lönsam affär.

   När SVT intervjuat generaldirektören och dennes bisittare på Skatteverket ringer bisittaren till en kamrat som varit statssekreterare för att varna denne om SVT:s intresse för dennes självrättelse. Hon säger att hon inte fick kontakt med den före detta statssekreteraren. Fan trot, för när denne konfronterades med SVT tycktes han både vara förvarnad och förberedd på en användbar strategi.

   Det som förvånar mig mest är den girighet som vissa människor visar. Kan dom äta sig mer än mätta och köpa sig mer än fördärvade. Vad är deras drivkraft? Tänk om denna fantastiska drivkraft användes till något förnuftigare.

   Och igen – SPV har betalt ut alldeles för stora pensioner till höga statstjänstemän. När detta uppmärksammas så beslutar generaldirektören att utbetalningarna ska fortsätta trots att det handlar om 168 000 kronor årligen per person. Det felaktiga utbetalda beloppet motsvarar mycket mer än vad många människor, som arbetat hårt ett helt liv, har i total pension. Trots det ska beloppet fortsättningsvis betalas ut.

   Att det handlar om en hög tjänsteman som har ett förflutet i SPV är nog bara en olycklig slump, eller? Den andre som får för mycket i pension är ett tidigare språkrör för Miljöpartiet. Än finns inget beslut om att sätta stopp för dessa felaktiga utbetalningar och än mindre ett beslut om något återbetalningskrav. Är dessa två bara toppen på ett isberg? Är inte Sverige ett fantastiskt land där alla människor behandlas lika.

   Är det någon som känner någon, som fått för mycket i ersättning från någon myndighet, där något återbetalningskrav inte rests?

   Skatteverkets högsta tjänstemän varnar sina närmaste, som fått ”ärva” pengar i något skatteparadis, att nu är SVT:s Uppdrag granskning dem på spåren. Inte är det någon som varnar mig om min moms-deklaration kommer in en till två dagar försent. Trots att min deklaration oftast handlar om plus minus noll så påförs jag med en beundransvärd snabbhet en straffavgift på 2 000 kronor.

   Sverige måste vara jordens bästa land för de förmögna, för vilka inga regler tycks gälla, eller för de som inte bryr sig om lagar och paragrafer. Landets lagar tycks bara vara skrivna för de som bryr sig, inte för de som lever laglöst. Men också här finns två sociala nivåer – de små brottslingarna burar man in men för de stora lyfter man på hatten.


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.