Debatt

Poliser hamnade 17 mil fel

Av Börje R P Carlsson 2016-07-12

Jag har sagt det förr och jag fortsätter med en dåres envishet att fördöma den nya polisorganisationen. Hur länge ska detta praktfiasko fortgå? Hur många statliga verk/myndigheter ska Dan Eliasson få köra i botten?

   Jag påstår inte att allt är Eliassons fel men han sitter i den positionen att han kan förändra och påverka, göra om och göra rätt. Men nu börjar också han att slira på målet och när han visar upp sitt blåvita armband mot sexbrott, affischer mot kvinnovåld är det bara en docka med nålar, mot mord, som saknas.

   Nog om detta för det är egentligen de stora regionerna jag nu ska inrikta mig på. Poliser och de som leder den operativa verksamheten måste ha lokalkännedom. Oavsett vad alla högavlönade polischefer säger så fungerar inte verksamheten utan detta. De kan komma med vilka argument som helst men polisverksamheten fungerar inte utan lokalkännedom. De kan handla på sig nya telefoner och GPS-system, ja de kan köpa in vad de väljer men det kommer inte att fungera.

   Ju snabbare de fattar polisens absoluta krav på närhet och kännedom om befolkningen och lokalkännedom, desto snabbare kommer de att förstå kravet. Utan lokalkännedom blir det som idag, att poliserna lika ofta kommer fel som de kommer rätt.

   Med tanke på uppklarningsprocenten är det viktigt att eliminera felkörningar eller felnavigeringar. Googla på olika synonymer till polisiära felkörningar så kommer ni att begripa. Det är egentligen inte poliserna som kör fel utan det är de regionala förbindelsecentralerna (heter säkert något annat idag men de flesta förstår nog vad jag menar) som saknar kännedom om geografi och lokala förhållanden.

   Om man vill vara lite raljant så ligger rekordet på felkörning på 17 mil. Men det kommer säkert att slås. Vad det gäller antal felkörningar per region eller dygn så har jag inte hunnit att ens försöka kontrollera detta men min uppfattning är att antalet inte är försumbart. För att visa att jag inte snackar i nattmössan bifogar jag en notis från text-tv.

 

Polis skickades till fel stad
Polisens nya organisation för jätteregionen Nord, som omfattar hela den norra halvan av Sverige, får kritik.

Enligt Örnsköldsviks Allehanda, som talat med flera jämtländska poliser, har den nya regionledningscentralen i Umeå på grund av geografisk okunskap ofta skickat patruller fel.
Vid ett tillfälle skickades en patrull ut på ett pågående inbrott på Frösön, Östersund.
När patrullen kom till platsen visade det sig att inbrottet skett i Sundsvall, knappt 17 mil österut.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.