Debatt

Dumsnut kan bli framtidsyrke

Av Börje R P Carlsson 2016-07-18

Efter 150 år är cirkeln sluten. Lite ironiska och kanske bittra tankar om ett yrke i vilket jag ”offrat” nästan fem decennier av mitt liv.

   Nu föreslås de polisiära antagningskraven bli på samma nivå som för 150 år sedan. Kunde du skriva ditt namn och var du hyggligt nykter vid ansökningstillfället så var det fritt fram att bli polis. De polisiära registren var inte så omfattande så om du inte hade gjort dig ett namn som brottsling så förelåg oftast inga hinder.

   Kunde du inte få jobb någon annanstans så kunde du bli polis. Kraven var så låga att ingen villig uteslöts från denna bana. Ofta blev banan kort och efter några fyllerier eller avvikande i tjänsten avskedades polismannen tills han sökte igen på annan ort. Den kortaste anställningstiden som jag känner till varade en arbetsdag.

   Några decennier senare började kraven höjas och för varje år blev det allt svårare att bli polis. Nu ställdes det både krav på kunskaper, fysik, ärlighet och skötsamhet. Ingen brottslig bakgrund tilläts. Minimilängd 175 cm infördes för den som inte hade en för anställningen lämplig kroppkonstitution.

   Det ställdes allt högre krav och utbildningen blev alltmer gedigen. Polisyrket blev från att, i mitten av 1900-talet, nästintill ha varit ett kall alltmer populärt. Poliserna blev allt duktigare och verksamheten allt bättre.

   Omkring år 1990-1995 ändrades allt. Nu började polisfilmer sändas i tv nästan varje dag. Polisyrket glorifierades och förhärligades och plötsligt skulle alla bli poliser. Nu kunde statsmakterna välja och vraka bland de intresserade och förutsättningarna att hitta de bästa polisämnena ökade. Men bristfälliga antagningsnormer blandade alla de duktiga sökandena med rena ”korkskallar” som inte tillförde polismyndigheterna ett dugg. De duktiga poliserna är idag duktigare och mer välutbildade än någonsin men de varvas med poliser som borde ägnat sig åt något annat.

   Under de senaste åren har intresset för polisjobbet varit fortsatt stort men de ställda kraven har sållat för hårt bland de sökandena. Så hårt att det blivit svårigheter att fylla utbildningsplatserna. Samtidigt säger alltfler duktiga poliser upp sig på grund av dålig löneutveckling och en katastrofal omorganisation som kommer att ta död på all traditionell polisverksamhet.

   Allt talar för att många, väldigt många, av samma skäl låter bli att söka till polisen eftersom en dålig löneutveckling och en kaotisk omorganisation är det enda som kan förutses inom polisen.

   Detta har medfört att kraven nu skall sänkas till ”korkskallarnas” fromma och nu är det fritt fram igen och cirkeln är sluten.

   Kan du skriva ditt namn och är hyggligt nykter, vid anställningsintervjun, kan du nog bli antagen som polis.

   Vilka duktiga och lämpliga människor kommer att söka sig till ett jobb där kraven är så minimala att man kan förväntas sig att bli sedd över axeln.

   Om de sänkta kraven skall införas så får polismyndigheten se till att en färdigutbildad aspirant inte per automatik får en anställning som polis utan nu är det dags att återigen genomföra en lämplighetsundersökning.

   Nej, höj kraven och se till att poliserna får en ordentlig individanpassad löneutveckling men se framförallt till att avsluta denna katastrofala omorganisation. Återgå till en decentraliserad polis som finns ”där” för medborgarna. Poliserna skall vara till för medborgarna inte för maktkåta polischefer.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.