Förebygga och förhindra brott
Ricard Nilsson

Money talks!

Av Ricard A R Nilsson 2018-03-29

De flesta människors handlingar styrs av en strävan efter att tjäna pengar, oavsett om det är för ens dagliga överlevnad eller för att kunna konsumera mer. Kriminella är inte annorlunda. Att förebygga och förhindra brott handlar i grunden om att fokusera på pengarna.

   Som före detta kriminell med drygt 18 års erfarenhet av lagöverträdare i olika fängelser, kombinerat med mina akademiska studier, har jag rimligen fått en viss insyn och förståelse för vilka mekanismer som ligger bakom mycket av den brottsliga verksamheten.

   Jag kan inledningsvis konstatera att hårda och långa straff inte på något sätt förebygger eller förhindrar organiserad brottslighet, något som jag och många med mig genom åren har försökt förklara i ett otal olika mediala forum.

   En tro på att flera år i fängelse har en avskräckande effekt är bara löjlig. Kriminella bryr sig helt enkelt inte. Pengar styr även här, om tillräckligt mycket finns att tjäna så har en hög straffsats ingen betydelse. En stor vinstpotential kommer alltid att överväga riskerna. Detta är i alla fall min erfarenhet.

   Eftersom ekonomisk vinning spelar en stor roll så tänker säkert många att det är genom beslag och förverkande av tillgångar som staten kommer åt brottslingarna. Ungefär som när Al Capone åkte dit för ekonomiska oegentligheter istället för alla mord han beordrat.

   Men dagens svenska verklighet ser annorlunda ut än 1920-talets Chicago, i alla fall om syftet är att förebygga och förhindra brott. Det finns nämligen alltid kreativa vägar att ta sig runt lagar och regler som riktar in sig på förverkande av tillgångar och dylikt.

   Istället gäller det att skapa incitament för de som befinner sig i den kriminella farozonen, så att de aldrig börjar jobba på fel sida lagen. Ett grundläggande faktum som medierna ofta glömmer att nämna, är att de allra flesta inte vill leva ett kriminellt liv, men många känner att de saknar alternativ.

   Även om detta är en högst personlig känsla hos dem det berör – och många av er samhällsmedborgare säger säkert att de har andra val i livet – så är den egna upplevelsen av utanförskap och brist på möjligheter viktig att ta hänsyn till för att förstå varför en brottslig bana inleds.

   Att vara ung idag är inte alls samma sak som när jag växte upp. På min tid – helt plötsligt känner jag mig uråldrig – fanns fritidsgårdar i varenda liten byhåla, idrottsmöjligheter som anordnades av kommunen och mycket annat. Allt detta har begränsats kraftigt idag. Ungdomar har inget riktigt vettigt att göra under sin fritid.

   Denna brist på sysselsättning gör att de söker annat att underhålla sig med, och alltför ofta ser många upp till de äldre som genom kriminell verksamhet tjänat pengar och då är steget inte långt att hänga på. Men hade de haft något annat att ägna sin tid åt hade antalet som väljer att stå utanför samhället varit betydligt färre.

   Kombinationen av brist på fritidssysselsättning och att ungdomar med utländskt påbrå inte känner sig tillhöra det svenska samhället, skapar en grogrund för att göra fel val i livet.

   Om unga som saknar en tydlig identitet och som upplever att samhället inte accepterar dem, erbjuds att tillhöra ett gäng eller annan typ av kriminell gruppering där de välkomnas, så blir valet för många tyvärr inte särskilt svårt. Utanförskapet är för dem redan ett faktum, att då bli kriminella och aningen mer utanför är inget de bryr sig om.

   Vid mer än ett tillfälle under mina år i fängelse har jag hört unga medfångar från utsatta områden säga: ”bättre rik och kriminell, än fattig och svenne”. Ingen vill alltså vara en vanlig ”Svensson” om det innebär att ”slava” på ett vanligt jobb och samtidigt tvingas utstå gliringar från andra i samhället om att man inte riktigt hör hemma här. De söker något mer: tillhörighet, respekt, framgång – allt detta tror de att pengar ger, vilket naturligtvis inte är fallet.

   Samhället måste skapa en miljö där unga känner sig inkluderade. En miljö där de upplever att de får respekt. En miljö där de inte utsätts för rasism. En miljö där de har en meningsfull fritidssysselsättning. En miljö där de känner sig kunna skapa något bra av sina liv. Det handlar om att ge dem hopp om en framtid där allt är möjligt. Det handlar om att ge dem alternativ som de accepterar och inser är bättre än ett liv i brottslighet.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.