Greta Thunberg agerar i Pippi Långstrumps anda

Av Dick Sundevall 2019-03-19

Det finns några forskare som förnekar att vi har ett klimatproblem. Men de utgör en ytterst liten minoritet av världens klimatforskare. Bland annat därför har Greta Thunbergs engagemang fått gensvar över stora delar av världen. Men en del vuxna, oftast medelålders personer, ifrågasätter henne. Det för tankarna till Pippi Långstrump.

    Det är naturligtvis så att man kan vara förnekare av att vi står inför en klimatkatastrof. Hävda att det som nu händer bara är naturliga skiftningar. Vi har yttrandefrihet inom vissa gränser och obegränsad tankefrihet.

   Det som stör mig är alla dessa som inte tar klimatdebatten utan istället ger sig på Greta Thunberg personligen. Man hävdar att hon är för ung för att tas på allvar. Att det är ett stort problem om skolbarn skolkar – en enda dag – för att istället följa hennes initiativ och gå ut och demonstrera för miljön och därmed för sin framtid. Och de påstår att det finns PR-folk bakom Greta som skriver hennes tal etcetera.

   För var och en som sett intervjuer med Greta i tv, hört henne i radio och läst någon av alla otaliga intervjuer med henne, torde det vara glasklart att det inte finns någon som kan tala om för den här unga tjejen vad hon ska tycka och inte ska tycka. Hon är helt enkelt för stark för det.

   Hade hon fört fram tal som andra skrivit och alltså inte klarat av det själv, skulle hon rimligen göra bort sig i den ena efter den andra intervjun. Men det är precis tvärtom. Hennes personliga engagemang, stora allvar och kunnighet är tveklös, oavsett vilka frågor hon ska besvara.

   Greta Thunberg har fått hundratusentals unga människor över stora delar av världen att engagera sig i klimatfrågan och värna om miljön. Och för det angrips hon personligen med fega argument som riktar in sig på att hon är ung och att hon skolkar på fredagar.

   I fredags när hon fick massor av barn och ungdomar att göra samma sak, en enda fredag, höjdes röster om hur det skulle förstöra dessa elevers skolgång. Och hur fel det var att skolka etcetera. Därtill har det gång på gång höjts röster om hur oansvarigt det är av Gretas föräldrar att låta henne skolka varje fredag för klimatet.

   Det är ju trams. Den där tjejen lär klara av sina studier bättre än de flesta utan att närvara i skolan på fredagar. När jag ser och hör henne funderar jag på inom vilket område hon kommer att bli professor en gång i framtiden.

   De elever som liksom henne skolkade den här fredagen lär i många fall ha betydligt fler sjukdagar under de flesta terminer. Så den här dagen lär knappast förstöra deras utbildning för resten av livet.

   I en del skolor, på till exempel Gotland om jag är rätt informerad, kopplade man den här fredagens aktioner till undervisning i klimat- och miljöfrågor – och inte minst till frågor om civilt motstånd.

   För en lärare som har den minst pedagogiska ambition utöver ren korvstoppning av sina elever, måste det här rimligen vara ett utmärkt tillfälle för att ta upp dessa frågor. Som lärare vill man ju ha intresserade och engagerade elever. Varsågoda, här finns de nu. Sänd gärna en tacksamhetens tanke till Greta Thunberg för det.

   Ordet ”skolk” har många hakat upp sig på. Nu är det i och för sig ”Skolstrejk för klimatet” som Greta fört fram. Men okey, visst är skolstrejk skolk och man ska inte i största allmänhet skolka från skolan. Men paroller som ”Skolstrejk för klimatet” eller  ”Skolka för klimatet” är naturligtvis utmärkta. Den markerar en starkare protest mot vad som pågår än till exempel ”Bry dig om klimatet” eller något annat lika mesigt.

   Att skolka för klimatet står för civilt motstånd. Samma slag av civila motstånd som en gång i tiden resulterade i att vanliga arbetande människor fick bilda fackföreningar. Och inte minst – till att kvinnor fick rösträtt. Då som nu fanns det krafter som motarbetade det. Konservativa krafter som inte ville veta av några förändringar.

   Om konservativa personer som motarbetat förändringar hade vunnit genom historien hade vi sannolikt fortfarande framlevt våra liv i stengrottor.

   Vad har då Pippi Långstrump med det här att göra? Väldigt mycket. Det tog några varv med olika förlag innan någon ens torde ge sig på att trycka Astrid Lindgrens bok om den uppnosiga ifrågasättande flickan Pippi. För hon var ju en ung tjej som ifrågasatte äldre personers seder och bruk. Usch och fy!

   När boken om Pippi Långstrump med tiden blev en världssuccé censurerades bitar av den här och där, just av detta skäl. Pippi var för ifrågasättande, för upprorisk och lydde inte blint den äldre generationens påbud. I andra länder fick boken överhuvudtaget inte komma ut.

   Egentligen är det självklart att det ska vara en ung person, i formell mening ett barn eftersom Greta inte fyllt 18 år, som blivit en symbol över stora delar av välden för kampen mot nedbrytningen av klimatet. För det ju hennes generation och deras barn och barnbarn som ska framleva sina liv på det här jordklotet. Det jordklot som riskerar att gå under om vi inte lägger om den livsstil som bryter ner alltihop.

   För mig inger Greta Thunbergs engagemang hopp. Hennes kamp och alla de hon fått med sig kommer sannolikt att leda till en nödvändig förändring. De konservativa krafter som nu liksom under tidigare århundraden varit emot förändringar kommer att förlora – så som de alltid har gjort. Och om en persons enda fel är att han eller hon är ung så var lugn – de kommer garanterat att växa ifrån det.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

   Se gärna Skavlans intervju med Greta. Efter att ha sett den kan ingen gärna tro på påståendena om att hon skulle tillåta någon annan att skriva hennes manus. Den finns här på SVT Play.

 


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.