Nyamko Sabuni

Nyamko Sabunis tidsmaskin

Av Andreas Magnusson 2019-06-10

Nyamko Sabuni säger i en intervju med Expressen att visionen om det mångkulturella samhället måste begravas. Det är allvarligt att en toppkandidat till att leda Liberalerna inte har förstått att det mångkulturella samhället är verklighet och ingen vision. Endast en tidsmaskin eller massdeporteringar kan förverkliga Sabunis drömsamhälle.

   Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och har gjort så länge. Det finns stora utmaningar vad gäller integration och enorma möjligheter om vi lyckas. Men det mångkulturella samhället är ett faktum.

   Varför talar då Sabuni om att bekämpa visionen om det mångkulturella samhället? Menar hon allvar med sina ord så finns det ju faktiskt bara en lösning: Att deportera alla människor med annan kulturell bakgrund än svensk.

   Så extrema är inte ens Sverigedemokraterna. Det ligger däremot helt i linje med förslag som vi har sett från NMR och Alternativ för Sverige, men Sabuni har givetvis inga tankar på att skicka ut medborgare ur landet.

   Det ger oss två tänkbara alternativ till varför hon säger som hon gör. Antingen har hon på riktigt inte förstått hur det svenska samhället ser ut eller så säger hon det hon säger för att hon tror sig kunna vinna partiledarstriden på det. Taktisk populism med andra ord.

   Ja, det finns givetvis ett tredje alternativ: Hon vill hindra människor från att själv välja hur de vill leva sina liv – vilken religion de vill följa, vilka kläder de vill ha på sig, vad de vill äta för mat, vilka filmer de vill se, vilken musik de vill lyssna på, vilka människor de vill umgås med.

   Men är det verkligen liberalism att bekämpa kulturell mångfald och istället sträva efter kulturell enfald? Är inte inskränkningar i människors möjlighet att själva välja över sina liv den totala motsatsen till liberalism?

   Liberalerna har snart utraderat sig själva som parti genom att på olika sätt ge upp sin egen ideologi. Kravliberalismen och den ideologiska svängningen till höger har för många gjort Liberalerna till ett parti för Moderater i manchesterkavaj. Och det finns väldigt ont om Moderater i manchesterkavaj.

   En gång i tiden var det Liberalerna som stod för radikala förslag – ofta mer radikala än de som Socialdemokraterna levererade. Pappamånaden, avkriminaliseringen av homosexualitet, utbildningsreformer som gjorde det möjligt också för barn till fattiga att ta studenten.

   I en debattartikel formulerar sig före detta partiledaren Bengt Westerberg så här:

”Mittenpositionen innebär att vägra välja mellan en högerposition som utgår ifrån att lägre skatter alltid är bra, att offentlig välfärd bara är till för de fattiga och att trygghet och ordning bäst uppnås med hårdare straff, och en vänsterposition som utgår ifrån att staten alltid vet bäst, att företagare maximerar vinsten utan att bry sig om konsekvenserna och att kollektivet är viktigare än individen.”

   Nyamko Sabunis linje skulle innebära att Liberalerna helt ger upp tanken om att vara ett sådant mittenparti. Frågan är då vad de egentligen har för existensberättigande. Det är ju redan trångt i batonghögerns värmestuga.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.