Foto: Johan Nilsson/TT

Olämplig polis ska avskedas

Av Börje R P Carlsson 2019-07-01

Så har då återigen en polis betett sig på ett ovärdigt sätt som enligt PAN (Personal Ansvars Nämnd) bör leda till avsked. Enligt den utredning som gjorts ska polismannen under flera år utgjort ett arbetsmiljöproblem och vid flera tillfällen uttalat sig sexistiskt och rasistiskt, bland annat har han uttalat sig negativt om somalier och så kallade "batikhäxor".

   PANs beslut går aldrig att förutse och deras avgörande grundas ofta på vad som för stunden tycks vara lämpligt. Ibland är det acceptabelt med vissa handlingar och de föranleder då ingen åtgärd, ibland är det tvärtom.

   Just nu är det oacceptabelt att förnedra invandrare eller att vara rasistisk men att skjuta någon till döds, som fallet med Eric, ska inte föranleda avsked oavsett vad domstolen kommer fram till.

   I det aktuella fallet har en polis använt ett fullständigt oacceptabelt språk och använt tillmälen som inte hör hemma inom svensk polis. Därför är PANs beslut egentligen helt följdriktigt i detta fall.

   Men jag kan inte låta bli att fästa mig vid uppgiften att:

”Enligt den utredning som gjorts ska polismannen under flera år utgjort ett arbetsmiljöproblem och vid flera tillfällen uttalat sig sexistiskt och rasistiskt, bland annat har han uttalat sig negativt om somalier och så kallade batikhäxor.”

   Jag blir störd över uppgiften om flera års felbeteenden och att samma tid ha utgjort ett arbetsmiljöproblem. Hur har detta fått fortgå under flera år och varför har inget hänt tidigare? Var har de chefer som borde ha agerat, varit? Förmodligen alldeles intill och därvid inte reagerat, inget sagt, utan förmodligen flinat lite generat.

   Varje polis är ett barn av sin tid, sin fostran och sina slutsatser. När en polisaspirant kommer till sin kår där han ska börja jobba är han fruktansvärt påverkbar. Han/hon känner alla underförstådda signaler, omgivningens reaktion på det han säger och gör och om då ingen reagerar så kan en dysfunktionell polis ha skapats.

   När jag var i tjänst hade varje nyanställd polis en handledare. När denna polis var klar med sin utbildning och slapp handledaren var han formad efter denne.

   Det var möjligt att direkt avgöra vem som varit handledare för varenda färdigutbildad polis. Handledarskapet var inget eftersträvansvärt men ersättningen var det. Varje pass med ”sin aspirant” gav en slant och detta medförde att det inte alltid var de lämpligaste poliserna som var handledare.

   Nåja, nu har en ny polis börjat använda en vokabulär och ett agerande som inte är korrekt. Här borde de närmaste cheferna ha reagerat och satt stopp för detta men om så inte skett har en olämplig polis skapats, en polis som bara blir allt värre med åren.

   Han har formats som ett barn av sin tid där ett flin, förhoppningsvis ett ansträngt flin, blivit enda reaktionen på hans felaktiga uppträdande.

   Därför har arbetsgivaren ett stort ansvar för varje tillkortakommande polis och borde inte så lätt bara kunna avhända sig den dysfunktionella människa som de skapat. Arbetsgivaren och PAN borde inte få avgöra ett avskedande utan det borde beslutas av en domstol.

   Att avskeda någon för något som pågått utan reaktion (?) i flera år känns inte riktigt eftersom denna människa kan ha försörjningsansvar för en hel familj. Därför borde en påföljd kunna vara att anställningen blir kvar (kanske med något sänkt lön) men polislegitimationen dras in på obestämd tid och den anställde får möjlighet att rehabilitera sitt uppträdande.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.