Bild från Ebba Busch Thors Facebooksida

Vill Ebba också spela rysk roulette?

Av Andreas Magnusson 2019-07-05

Samma dag som nazister blockerade entrén till en utställning om förintelsen satte sig Ebba Busch Thor ner för att föra politiska planeringssamtal med Jimmie Åkesson. Det var enligt uppgift konstruktiva samtal om framförallt sjukvårdspolitik, energipolitik och migrationspolitik.

   Inom dessa tre områden säger de sig ha stor samsyn. Om man delar migrationspolitisk uppfattning med ett parti som nyligen grundades av människor som blockerar dörren till förintelseutställningar – ja, då har man hamnat riktigt snett.

    I en intervju med oberoende illiberala Göteborgs-Posten inför valet 2018 sa Ebba Buch Thor att ett samarbete med SD inte sågs som rimligt ens om tjugo år. Eftersom år 2038 inte har passerat så är det enkelt att konstatera att hon ljög.

   I samma intervju sa Ebba Busch Thor följande: ”Att rösta på Jimmie Åkesson i det här valet är att spela rysk roulette med svensk sjukvård.” Efter lunchträffen med Jimmie Åkesson var det just sjukvården som lyftes fram som ett av de områden där stor samsyn råder.

   Innebär det att Kristdemokraterna numer också vill spela rysk roulett med svensk sjukvård? Eller ljög hon i valrörelsen 2018 eller ljuger hon nu?

   För vad är det som har hänt med Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik sedan den ”ryska rouletten”? Absolut ingenting. De bedriver exakt samma sjukvårdspolitik nu som de gjorde 2018.

   I GP-intervjun 2018 ställdes frågan om Jimmie Åkessons eventuella krav på inflytande för att stödja en Alliansregering. Ebba Busch Thors svar lämnar inget utrymme för tveksamheter:

”Jag förväntar mig att han kommer göra det, han har ju sagt det flera omgångar. Men mitt besked står fast, vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna.”

   Nu är det vanligt med politiker som lovar en sak i valrörelsen och sedan gör något helt annat, men frågan är om inte Kristdemokraterna är det parti som tar lättast på de löften man avger sina väljare.

   Idag finns det enligt det inlägg Ebba Busch Thor skrev efter lunchmötet med Åkesson ”goda förutsättningar för gemensamt agerande”. Det gäller ”framförallt sjukvården och energipolitiken och den kommande parlamentariska utredningen om migration”.

   Samarbetslunchen med Ebba Busch Thor var så mycket mer än bara en lunch för SD. En idog kamp för att bli betraktade som rumsrena har nu gett resultat.

   För partiet som bildades för trettio år sedan av människor från NRP, Bevara Sverige Svenskt-rörelsen och andra nazistiska och rasistiska grupperingar har resan till finrummet gått snabbt. När partiet grundades och de fortfarande bar nazistiska armbindlar och hakkorsflaggor på demonstrationer hade Alf Svensson hunnit vara partiledare för Kristdemokraterna i femton år.

   För exakt ett år sedan frågades han ut i Almedalen och berättade att han grät när Jimmie Åkesson sa att vi inte behöver fler flyktingar och att ingen, inte ens hans egen partiledare, sa emot.

”Jag begriper att vi inte kan ha öppna gränser och ta emot alla, men nu sätter man nästan en ära i att den som är bäst på att stänga flyktingar ute vinner, i stället för att göra sitt yttersta för att bry sig om sin nästa.”

   Och så tillade han att den europeiska historien i värsta fall kan upprepa sig:

”Jag är så väldigt rädd för det här. Och där har vi ju vår europeiska historia, att vi hamnar i ett vi och ett dom. Att vi håller människor utanför som man menar inte hör hemma här.”

 

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.