Ebba Busch Thor. Foto: Adam Ihse/TT

Det är ni som kommer hit som måste anpassa er!

Av Andreas Magnusson 2019-07-12

Det är möjligt att det där ni håller på med var okej därifrån ni kommer men skrikandet, vägran att förstå vad vi säger och en fullständig ovilja att under flera år prata begriplig svenska – det där måste upphöra.
   Ni jobbar inte. Ni förväntar er ändå att vi ska ta hand om er och det gör vi också med massor av bidrag riktade till er och era föräldrar. Ni visar ofta inte ens tacksamhet.
   I allmänhet tar det minst tjugo år från det att ni kom hit innan vi kan ha någon nytta av er. Framförallt är det era dåliga språkkunskaper som är problemet, men också er stora okunskap om hur det här samhället fungerar.
   Det krävs många års skolgång för att göra er anställningsbara och de flesta av er slösar bort stora delar av er utbildningstid genom att inte ta den på allvar.
   Jag är så innerligt trött på er nyanlända svenskar som inte förstår att uppskatta allt det fina ni får av oss.
   Låt mig ge ett exempel. En av er kom hit 1987 och har sedan dess egentligen bara haft ett riktigt jobb och det handlade om att måla husfasader under några somrar. Personen vill ändå att alla ska anpassa sig till den egna kulturella uppfattningen och den egna religionen.
   Och värre än så. Hon är så okunnig om andra religioner än den egna att hon inte förstår att till exempel judendomen funnits här sedan åtminstone 1500-talet. Men det där med att ge sig på judar tycks ju också typiskt för en del nyanlända.
   Det gör att hon i en intervju med Rapport hävdade att judiska barn som inte vill fira jul i Sverige måste anpassa sig till sitt nya land.

”Självklart måste man få lov att förhålla sig till traditioner och högtider på olika sätt. Men det är klart att det skapar en bättre samhällsgemenskap och sammanhållning om man också visar respekt för och bejakar det nya landets kultur.”

   Svenskan som kom hit 1987 (det var då hon föddes) heter Ebba Busch Thor och är partiledare för Sverigedemokraterna, förlåt Kristdemokraterna.

   Efter att ha kritiserats för sitt okunniga uttalande om judar i Sverige där det blev sådär 500 år fel valde Busch Thor att skriva en debattartikel för Aftonbladet för att avleda uppmärksamheten.

   Där citerar hon åter igen sitt uttalande och kommer med följande tillägg:

Det är möjligt att jag kunde ha uttryckt mig tydligare. Jag vill varken tvinga någon att äta sill eller att dansa små grodorna.”

   Gott så, men nu gällde inte kritiken att någon tror att Ebba Busch vill tvinga människor att dansa. Kritiken gäller att hon tror att judarna är nya i Sverige fast de funnits här många hundra år längre än vad hon själv gjort.

   Det är Ebba Busch Thor som är ny i Sverige, ingenting annat. Ändå säger hon så här:

Låt oss nu lämna missförstånden bakom oss. Låt oss prata om riktiga problem som minoriteter möter i Sverige i dag.”

   Jag tror att en bra början för att kunna föra sådana samtal är att man erkänner när man har haft fel. En bra fortsättning är att man sedan med uppriktig ödmjukhet erkänner att man själv är nyanländ till Sverige.

   Vi är alla nyanlända. De traditioner vi tillsammans försöker förvalta är brokiga och bygger på många religioner och traditioner men ingen av oss har varit med längre än lite drygt 100 år på resan.

   Innan dess fanns det hedningar i Sverige. Det fanns kristna. Det fanns judar. Det fanns till och med muslimer.

   När vi anlände till Sverige var mångkulturen redan ett faktum. Det är det som är Sverige. Vår alldeles unika mix av kulturer och öppenhet gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen att leva i.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.