Joakim Lamotte

Lamotte livnär sig på att hetsa fram homofobi och invandringshat

Av Andreas Magnusson 2019-07-16

När min bästa kompis gifte sig så var en av festens stora höjdpunkter tillfället då en stor kanon användes för att skjuta salut. Ett fruktansvärt dån blev det. Den gången var inte Joakim Lamotte på plats. Min kompis är nämligen inte invandrare.

   Lynchmobbsjournalisten Lamottes senaste scoop handlar om ett ”bröllop mellan två invandrare” där man har haft fest i en hembygdsgård. Vid detta tillfälle har någon gjort samma sak som man gjorde vid min kompis fest fast med ett mycket mindre vapen.

   Ja, det är allt. Det är hela scoopet. Någon har skjutit salut med pistol inne i festlokalen. Givetvis inte skarpladdat. Lamotte publicerar en film från händelsen och en intervju på sin Facebooksida.

   Lamotte har här ringt upp personen som ansvarar för uthyrningen av hembygdsgården i Filipstad.

”Vad tänker du om att man viftar med vapen på en hembygdsgård?” undrar Lamotte.

   Den uthyrningsansvarige är av förklarliga skäl oförstående till Lamottes intresse. Att uppröras av en icke skarpladdad pistol på ett bröllop är i nivå med att förfasa sig över att någon har skjutit upp en raket på nyårsafton.

”Försöker du dra ihop till ditt uppehälle eller vad är problemet?”

   Och Lamotte svarar:

”Nej, jag tycker bara att det är konstigt att man viftar med pistoler på en bröllopsfest i en hembygdsgård i Sverige. Jag har inte varit med om det innan.”

   Det är lätt att förstå Lamottes retoriska strategi. Eftersom följarna är människor som drivs av uppfattningen att Sverige är på väg att förstöras som en konsekvens av invandringen, så räcker det att koppla ihop ordet invandrare med ordet pistol. Ordet hembygdsgård förstärker ännu mer konflikten mellan det svenska och det icke-svenska.

   Läsarna förväntas nu uppröras över de sjuka traditionerna där våldet står i centrum. Av Lamottes kommentarsfält att döma fungerar det.

   Läsarna förväntas också vara så korkade att de inte kan dra paralleller till krutladdade kanoner på ”helsvenska” bröllop eller andra precis lika ”sjuka” inhemska traditioner.

   Jag bodde till exempel själv under några år i en lägenhet nära Skansen lejonet i Göteborg. Från denna plats brände man av rejäla skottsalvor med kanoner varje år när kungen fyllde år.

   Jag hörde aldrig någon som kopplade ihop det där med kulturellt förfall eller att det var typiskt för en invandrarsläkt som familjen Bernadotte att bete sig så.

   Eftersom Lamotte väljer att hänga ut den uthyrningsansvarige med namn så får personen i fråga motta mycket hat i kommentarsfältet. Så här skriver en person:

”Hur står det till med dig??? Behöver du hjälp av något slag? Vården i Sverige är under all kritik men i ditt fall gör det inget. Den ickefungerande sjukvården kommer att göra under med dig ändå.”

   Och så trycks caps lock-tangenten ner som sig bör när caps lock-högern vittrar blod:

”BE JOAKIM LAMOTTE OM URSÄKT” skriver en. En annan skriver ”Jag har varit på många Bröllop men ALDRIG sett någon som viftar med pistoler, Vad säger våra styrande? JO ATT MÅNGKULTUR ÄR BRA.”

   Just mångkulturen angrips med nästan Busch Thor-mässig övertygelse.

”Mångkulturen gör sitt intåg” skriver en. ”Mångkultur” skriver en annan som nöjer sig med ett kort konstaterande. ”Nya Sverige” skriver en tredje.

   Många är upprörda över att det bara syns män i bröllopsfilmen och passar därför på att krydda invandringshatet med lite klassisk homofobi.

”Det verkar vara ett gay bröllop. Ser varken brud eller kvinnliga gäster.” skriver en.

”Ett bröllop med bara män. Välkommen till det nya Sverige” skriver en annan som passar på att lägga till en kräkemoji för att verkligen visa hur obehagligt det är med homosexualitet.

   En del är lite mer handfasta i sina åtgärdsförslag.

”Vidrigt! Rekvirera ett Herkulesplan och tryck in packet i och dumpa dom över Långtbortistan.”

   Många är väldigt arga.

”Förbannade pakk” skriver en man vid namn Janne som inte tycks känna till den svenska ck-stavningen.

   En annan Lamotteföljare lägger ut texten med en teori om varför invandrare är så våldsamma:

”Våldet finns med redan från födseln i dessa kulturer. Vuxna skär barnen i deras kukar med skalpell så att de gallskriker av smärta.”

”Idioter” skriver många och en person kryddar med den lite mer inlevelsefulla ”apor e dom”.

   Joakim Lamottes Facebooksida är som ett självspelande Swish-instrument. Han behöver bara kasta ut en liten krok med en mask på så hugger följarna på betet. De spyr ut sitt hat och swishar en slant till den stora journalisten som hittar invandringskritiskt nyhetsstoff i den minsta hembygdsgård.

   Därefter kritiseras Lamotte av sådana som mig. Följarna blir då arga igen, skriver hatmejl till oss och kallar oss för diverse otrevligheter.

   Lamotte själv eldar på med ett nytt inlägg om all orättfärdig kritik. Här namnger han givetvis kritikerna så att följarna vet vart de ska rikta ännu mer hat.

   Följarna blir nu ännu argare och swishar mer pengar.

   En strålande affärsmodell för en journalist som saknar all form av moral och helt saknar spärrar.

För övrigt anser jag att…

   Den vanliga invändningen om att ”strunta i honom”, ”ge honom inte uppmärksamhet” eller ”måste du skriva om Lamotte hela tiden?” är ganska tröttsam. Vi har här en person med nästan 200 000 följare som regelbundet fungerar som hatkatalysator. Det är viktigt att granska och ifrågasätta det som sker. Själv är jag orolig att någon av följarna snart kommer att gå från ord till handling.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.