Joakim Lamotte

Det stora sanningsvittnet Joakim Lamotte

Av Dick Sundevall 2019-07-18

I tisdags publicerade vi en krönika av Andreas Magnusson om hur Joakim Lamotte hetsar fram homofobi och invandringshat. Då tog det hus i helsike i kommentariatet. Hans följare öste sin galla över Andreas och Para§raf. Både Andreas och jag försökte gå in och förklara ett antal självklarheter – men jag gav upp efter ett tag.

   Flera attackerade Andreas med, ”kan du ge något exempel”. Det där tjatades det om gång på gång. Andra påpekade att Andreas krönika faktiskt byggde på ett antal exempel.

   Citaten fanns där i hans krönika, exakt citerade från kommentarerna på Lamottes hatsajt. Men likafullt efterfrågade Lamottes följare exempel. Alternativt hävdade de att Para§raf ljuger, trots att kommentarerna som Andreas hänvisade till fortfarande fanns på Lamottes sajt, vilket alltså var enkelt att kontrollera.

   Joakim Lamotte tar nämligen inte bort homofobiska och invandrafientliga kommentarer. Även uppenbart rasistiska kommentarer får stå kvar.

   När jag och andra påpekade att Lamotte faktiskt är ansvarig för sin sajt och att han ska ta bort kommentarer som utgör brott, till exempel hot mot någon eller hets mot folkgrupp, hävdade några att det kunde man inte begära eftersom det var så många som kommenterade.

   Men tydligen har Lamotte tid att läsa alla kommentarer eftersom han tar bort de som påvisar att han har fel i sak. Därtill blockerar han i många fall dessa personer så de inte kan komma med flera påpekanden av det slaget.

   Det här är naturligtvis viktigt för Lamotte att göra, eftersom de flesta av hans följare hävdar att vad han kommer med i motsats till ”PK-media” är SANNINGEN. Vad han rapporterar om är SANT. (Ute på den där högerytterkanten gillar man stora bokstäver.)

   För dem är han alltså någon form av Gud i förmänskligad gestalt som levererar de stora sanningarna. ”Det som inga andra törs skriva om”.

   Men nu handlade det här om ett bröllop där invandrare hade gift sig. Om det var första, andra eller fjortonde generationen invandrare framgick inte – men de såg ju lite sydländska ut så…

   Och på denna privata bröllopsfest i en hyrd lokal hade någon skjutit några skott. Det visade sig vara med en eller flera leksakspistoler. Om Lamotte visste det men inte ville nämna det, eller om han inte tog reda på fakta innan han skrev, ska vara osagt.

   Men hur som helst så är det en viss skillnad mellan att skjuta med en leksakspistol och att skjuta med riktiga vapen och kanske till och med använda skarpa skott.

   Varför rapporterar då Lamotte om det här. Varför är det för honom en ”nyhet” att några på en privat fest i en hyrd lokal skjuter med leksakspistoler? En nyhet som han tydligen bara måste förmedla till sina följare – återföljt med den vanliga uppmaningen att swisha honom pengar.

   Det är väl uppenbart varför han gör det. Han vet att det är sånt som triggar hans följare och ger klirr i kassan för honom. För dem är det här en fruktansvärt beteende ”som är typiskt för invandrare”. Och det är ju bara han som törs skriva om det här som är så väldigt SANT, så pengarna trillar in på hans konto.

   Nåja, i det här fallet skrev också en lokaltidning om händelsen. Men med den stora skillnaden att de gjorde ett normalt journalistiskt jobb och tillfrågade polisen om vad som hänt. Därmed kunde de klargöra att det handlade om leksakspistoler.

   Att inte riksmedier tog upp frågan om skjutande med knallpulverpistoler på en privat bröllopsfest, kanske vi kan överse med. Det behöver ju kanske inte bero på någon slags konspiration där de försöker dölja den här nyheten – dölja SANNINGEN.

   Men – varför sköt man då? Därför att det i många länder är tradition att skjuta salut för bröllopsparet med gevär eller pistoler. Ofta handlar det om fem skott. Om det nu är invandrare som har med sig den traditionen men anpassar den till svenska vapenlagar och skjuter med leksakspistoler, så är rimligen helt i sin ordning och knappast något att uppröras över.

   Inte minst om vi jämför med de traditioner vi har i Sverige och många andra västerländska länder. Alltså salutkanoner och svensexor där brudgummen ska bli så aspackad som möjligt och gärna vakna upp morgonen därpå i helt fel säng och med helt fel sällskap i sängen. Har han därtill fått en konstig tatuering någonstans och inte minns hur den kom dit och saknar sina kläder, så är det ännu mer lyckat.

   Jag har varit med på en del svensexor och faktiskt även en möhippa. En vän hade hyrt ut sin ganska stora båt till en möhippa och behövde hjälp med navigering och påfyllnad av glas etcetera. Utan att gå in på några detaljer så kan jag lugnt påstå att om det värsta som hade hänt på de där svensexorna och möhippan hade varit att någon skjutit några skott med en leksakspistol, så hade det därmed varit betydligt lugnare och mer städade tillställningar.

   Vilka är då Lamottes följare? Är det ett gäng rasister och homofober? Nej det kan man inte rakt av påstå, även om det är en hel del av det slaget som hyllar honom och hans ”reportage”. Är han själv homofob och/eller rasist? Jag vet inte och ingen på Para§raf har hävdat att han är det.

   Men han är uppenbarligen en aktivist och provokatör som inte tar ansvar för sin svans. Som vet att han tjänar pengar på att trigga såväl invandrarfientlighet som öppen rasism och homofobi.

   Låt mig dock ge honom ett erkännande. När han gjort sig omöjlig på seriösa medier och ingen längre ville ha honom som föredragshållare, kom han på en smått genial affärsidé. Han skulle försörja sig, tjäna bra med pengar på andras invandrarfientlighet, rasism och homofobi. Framförallt på att trigga islamofober.

   Och bevisligen har han lyckats. Han tjänar idag betydligt mer på det än han kunde ha gjort på seriös journalistik.

   Jag tror inte att en majoritet av hans följare är rasister eller homofober, i varje fall inte medvetet. Men att de flesta hyser olika grader av invandrarfientlighet är uppenbart. Utifrån deras kommentarer på Para§raf, vilket var väldigt många, kan man konstatera några saker:

   De är enfaldiga och okunniga om det mesta. Inte minst om mediernas roll i en demokratisk rättstat.

   Och de hatar Magasinet Para§raf som sätter strålkastarljuset på deras stora sanningsvittne Joakim Lamotte.

   I brist på sakliga argument drar de istället till med att Para§raf är ”en lögnaktig kommunistblaska” som har fräckheten att komma dragande med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde. Alltså ”PK-trams”, som en av Lamottes tillskyndare uttryckte det.

   Sånt är ju inte så roligt att höra men vi får väl trösta oss med att de sannolikt också ser DN, SVT och SR som kommunistiska medier eller i varje fall som ”PK-media” – som i någon form av omfattande konspiration döljer Joakim Lamottes stora SANNINGAR.

För övrigt…

   har Andreas Magnussons krönika om Joakim Lamotte hunnit delas av drygt elva tusen läsare när jag skriver det här. Krönikan finns att ta del av här:

Lamotte livnär sig på att hetsa fram homofobi och invandringshat

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.