När trollfabrikerna går igång

Av Dick Sundevall 2019-07-26

Vi vet att det finns såväl ryska som kinesiska trollfabriker och en del andra som agerar på sociala medier. Men finns det också svenska motsvarigheter? En hel del tyder på det. Dock trodde jag att de agerade smart med att sprida fake news, vilket de i och för sig gör – men jag råkade ut för något annat i veckan som gick.

   Trollen öste skit på Magasinet Para§raf, Andreas Magnusson och mig för att vi haft fräckheten att ifrågasätta vad deras stora sanningsvittne Joakim Lamotte sysslar med och inte minst påvisat hans ideligen återkommande självömkan.

   Men då trollen bemöttes av en massa läsare som i motsats till dem själva kunde hålla minst två tankar i huvudet samtidigt, gick istället några av dem över till att ge sig på mig – på min privata Fb-sida.

   Av en tillfällighet såg jag att några av dessa finkänsliga kommentarer av typen, ”du är ett jävla kommunistsvin” väldigt snabbt fick många gillanden. Så jag uppdaterade sidan några gånger under 3-4 minuter. Inom fyra minuter efter att inläggen publicerats hade 63 personer gått in och gillat dem! Hur många det hade blivit om jag inte tagit bort kommentaren efter fyra minuter, vet jag inte. Kanske flera hundra?

   Hade det varit någon form av raffinerat fake news om mig personligen hade jag kanske inte blivit förvånad men nu var det alltså en helt vanlig hatisk spya som väldigt snabbt uppskattades av 63 personer. Då jag tvivlar på att de som gillade den kommentaren följer min Fb-sida framstod det onekligen som organiserat.

   Nåväl, sådant går ju att ta bort och efter att ha läst ett antal i liknande stil, ändrade jag så att bara Fb-vänner kunde gå in och kommentera.

   Blev dock sittande och funderade på vad de här trollen tror sig kunna uppnå? Tror de att jag ska sluta skriva artiklar, krönikor och böcker? Tror de att jag ska bli så skrämd? Eller tror de att jag ska bli less på alltihop genom att behöva ha med dessa fåntrattar att göra?

   Eller handlar det kanske bara om att de mår bättre efter att ha vräkt ur sig en spya över mig? Eller i varje fall tror att de ska må bättre efteråt?

   För mig, och jag tror även för övriga medarbetare på Para§raf, blir det snarare en uppmuntran. En bekräftelse på att vi haft rätt, inte bara i sak utan att vi även ifrågasatt det hela så det träffat mitt i prick. Annars skulle väl trollen rimligen inte lägga så mycket möda på vad vi framför?

   Vad de möjligen kan uppnå är att andra slutar kommentera Para§rafs artiklar på vår Fb-sida eftersom de bemöts tramsigt av trollen. Vilket skulle vara trist. Därför rensar jag bort det värsta och blockerar allt fler.

   Därmed får jag mejl om att det inte är yttrandefrihet på Para§raf. Och att det inte får föras fram kritik mot artiklar och krönikor. Nu råkar det finnas tiotusentals kommentarer på vår Fb-sida varav några tusen är kritiska mot något som framförts i en artikel eller krönika. Men – där det förs vettiga diskussioner om något. Diskussioner som ofta är givande.

   Att det ska vara så svårt för vissa att förstå att yttrandefrihet inte innebär att man kan framföra vad som helst, var som helst, när som helst och framförallt – hur som helst.

   Det finns gott om slasksajter där de kan hålla till och spy ur sig sin galla, sitt allmänna missnöje och inte minst sitt hat mot hur den civiliserade demokratiska rättsstaten Sverige fungerar. På Para§raf klarar vi oss bra utan dem.

   Slutligen, för att försöka slippa en onödig sidodiskussion: När jag skriver ”den civiliserade demokratiska rättsstaten Sverige” menar jag inte att vårt land är perfekt. Visst finns det brister. Para§raf startades för sju år sedan för att utgöra ett kritiskt granskande magasin och det finns en hel del att vara kritisk mot. Men likafullt är vårt land en civiliserad demokratisk rättsstat. Enligt min mening därtill ett av världens bästa länder att framleva sitt liv i.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.