ASAP Rocky Foto Taylor Jewell AP/TT

När förortskillar blir provocerade

Av Dick Sundevall 2019-07-30

Idag börjar rättegången mot rapparen ASAP Rocky och hans två vänner. Jag behöver kanske inte traggla alla detaljer om vad som hände den där kvällen när de rök ihop med en eller flera unga killar som uppenbart provocerade dem. Det har redan skrivits spaltmil om händelsen.

   Att det som sedan följde inte kan räknas som självförsvar, nödvärn på juristsvenska, är lika uppenbart. Hade det bara handlat om att en av killarna blev kastad i gatan och inte mer än så, kunde det möjligen ha fått passera som nödvärn – men nu stannade det inte där.

  ASAP Rocky och hans vänner ger sig på killen som ligger ner med sparkar och slag. Bevisen finns där i form av flera filmer. Att skadorna blev omfattande framgår av bilderna som togs på sjukhuset.

   Och inte minst, killen har fått omfattande skärskador som sannolikt kommer från de avslagna flaskorna som hittats på platsen för misshandeln.

   Att proppen och hela proppskåpet kan gå när man blir provocerad och det bara fortsätter, går att förstå. Antingen man är en musikalisk världsstjärna eller en vanlig svensson så ska man inte behöva ta hur mycket skit som helst. Och man har rätt att försvara sig.

   Men – man har inte rätt att fortsätta misshandla provokatören när den fara man uppfattat att man varit utsatt för är över. Framförallt inte om man utan problem kan lämna platsen. Och att i det läget hugga och skära den liggande personen med en eller flera avslagna flaskor innebär att man definitivt har passerat inte bara en utan flera gränser.

   Med det sagt, så kan man kanske lite till mans tycka att den här killen hade jobbat ihop till ett kok stryk. I varje fall hade det varit så i den förort jag växte upp i. Men nu lever vi inte i vilda västern utan i en rättsstat, där man inte kan hämnas hur som helst.

   Men killen som fick stryk var ju uppenbart en skitstövel, kanske någon tänker. Han hade hållit på med narkotika och även dömts för våldsbrott. Ja, och detsamma gäller för ASAP Rocky, med den skillnaden att han har suttit i fängelse för vad han har gjort.

   Det här talar i en domstol mot ASAP Rocky i första hand. Även om han aldrig dömts för något brott i Sverige så påverkar det naturligtvis rättens syn på honom. Om killen som blev misshandlad är en skitstövel eller inte, har faktiskt ingen betydelse. Han är därmed inte fredlös och kan bli misshandlad hur som helst, utan att det får konsekvenser.

   Dock kan jag tänka mig att någon av advokaterna kommer att anföra att om man är uppväxt i vad som på nysvenska benämns utsatta områden, så har man varit tvungen att lära sig att bedöma om det går att prata sig ur en situation eller om det kommer att resultera i våld. Och kan man då begära att ASAP Rocky och hans vänner ska behöva vänta på att bli slagna eller sparkade – innan de agerar?

   Där ASAP Rocky har växt upp gäller det att antingen bli bra på att slåss eller bli bra på att springa när det drar ihop sig till våld. Och efter vad som framkommit får hans uppväxt våra så kallade utsatta områden att framstå som ganska idylliska.

   Att han därmed kanske överreagerade ska man ha förståelse för eftersom han sett vänner skadas svårt och till och med dödas i sådana situationer, kan en advokat kanske hävda.

   Den svenska nödvärnslagen kan tillåta övervåld till en viss grad utifrån hur den som utövat det kan ha uppfattat situationen. Har han på goda grunder, utifrån sin uppväxt och  tidigare upplevelser, uppfattat att faran för honom var större än vad den kanske var? Och kan det försvara hans agerande? Säkerligen kommer den frågan att ältas under förhandlingarna i tingsrätten.

   Vad kommer då rättegången att resultera i? Nu handlar det om en tingsrätt och då är det väldigt svårt att komma med en rimlig gissning. De åtalade ska ju dömas av en rätt där majoriteten är amatörer i form av nämndemän.

   Men jag tror att det blir vad brottmålsjurister brukar kalla ”en matematisk dom”. Alltså en dom som landar i att den tid de åtalade suttit häktade överensstämmer förvånansvärt väl med att de därmed avtjänat två tredjedelar av sina fängelsedomar och kan släppas.

   Sannolikt kommer det också att bli en del böter. Och eftersom vi i Sverige dömer till dagsböter grundat på den dömdes inkomster, kan det bli en ganska stor hög pengar som ASAP Rocky ska hosta upp,

   Men han har råd med det. Därtill kan han tota ihop några nya låtar om den här historien, om han inte redan gjort det i cellen, som han kan tjäna oerhört mycket mer på.

   Den misshandlade killen kommer att få ut ett skadestånd. Dock inte någon större summa för det får man inte i Sverige. Och efter vad som framkommit så kommer det kanske inte att handla om något skadestånd för förlorad arbetsförtjänst utan bara för sveda och värk. Och ersättningen blir inte större av att ASAP Rocky är förmögen.

   Själv har jag inga större problem med att ASAP Rocky och hans vänner suttit häktade i tre veckor. Inte heller att de kommer att dömas till ett kort fängelsestraff och sannolikt kommer att släppas efter rättegången. Eller i varje fall när domen avkunnats.

   Men hade det inte varit för det där sparkarna mot killen som redan låg ner och skärskadorna från de avslagna flaskorna så hade jag haft stor förståelse för att de till slut fick nog av provokationerna och reagerade.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.