Hanif Bali Foto Anna-Karin Nilsson/EXP/TT

Hanif Balis fixering vid bussförare

Av Andreas Magnusson 2019-08-08

Vi är många som har noterat moderatpolitikern Hanif Balis senaste sadistiska fetisch. Nu är det bussförare som ska sättas dit. Kanske beror det på att de är offentliga och inte privata chaufförer.

   Först var det bussföraren som avvisade en kvinnlig resenär från bussen med hänvisning till att hon var för lättklädd. I Hanif Balis fantasifulla Twitter-värld omvandlades bussföraren snabbt till muslim trots att så inte var fallet.

   På Twitter kallade han Malmö för ”Al Malmö” och raljerade över att burka verkar vara rätt klädsel när det är 30-grader varmt. Han skrev att ”Nordens Ramallah levererar”.

   Bali kritiserades hårt för sina islamofoba och rasistiska spekulationer som dessutom omedelbart visade sig vara felaktiga. Trots detta har han fortfarande inte tagit tillbaka sina inlägg eller bett om ursäkt.

   Sydsvenskan har visat hur Balis spekulationer snabbt fick spridning i den främlingsfientliga medievärld som ivrigt och påhejande följer moderatpolitikerns nycker.

   Några dagar senare var det dags för Balis nästa bussförarinlägg. Nu hade han fått syn på en bild föreställande en bussförare som ber inne i bussen.

 ”Varför ska man låta en aggressiv ortodox religion få fotfäste i det offentliga rummet?” skrev Bali och angrep därmed den grundlagsskyddade religionsfriheten.

   Han fortsatte med följande frontalangrepp på religionsfriheten:

”Social intolerans är den bästa metoden att hålla religionen i schack”.

   Det är viktigt att ha i åtanke att Hanif Bali för inte särskilt länge sedan satt i partistyrelsen för Moderaterna och att han är en av de folkvalda riksdagsmän som stiftar våra lagar.

   Genom sina uttalanden representerar han sitt parti. Kommer Ulf Kristersson att kritisera och tillbakavisa det här uttalandet eller ska vi se det som partiets officiella linje?

   Det visade sig ganska omedelbart att Hanif Bali hade haft fel igen. Bussföraren har visserligen bett, men bönen har skett i en parkerad buss under bussförarens rast. Det står givetvis bussförare, liksom andra människor, fritt att be eller göra vad de vill på sina raster så länge det är lagligt.

   Bali köper inte resonemanget och slår till med en vit makt-analogi (som hans följare säkert känner sig hemma i):

”Men jag undrar hur reaktionerna hade varit om en chaufför hade dunkat vit makt musik i sin SL-buss på rasten.”

   Man får ha en väldigt vriden verklighetsuppfattning för att tycka att en lågmäld personlig och avskild bön på rasttid är samma sak som att spela högljudd rasistisk musik, men sådan ser Hanif Balis logik ut.

   Hanif Bali har en personlig vendetta mot islam. Han har en invandringskritisk linje som gör honom till den populäraste icke SD-politikern bland SD-väljare, men han företräder också en ideologi där individen och det enskilda alltid har företräde framför kollektivet.

   Bussförare framför fordon där människor reser gemensamt. Kanske är det därför just bussförare har blivit den senaste måltavlan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.