Veckans bästa
Ann Heberlein Foto Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ann Heberleins inlägg i bussförardebatten

Av Andreas Magnusson 2019-08-10

Jag tror att många känner till att jag och Ann Heberlein står långt ifrån varandra i väldigt många frågor. På Paragraf har jag skrivit om hennes radikalisering till att bli allt mer högerpopulistisk och invandringskritisk. Det är därför med glädje jag skriver denna text.

   Jag och Heberlein har haft meningsutbyten i skrift och debatterat med varandra i SVT Opinion. Hon kallade mig då för en av Sveriges elakaste skribenter och menade att jag var en elak människa.

   Risken finns att jag nu kommer att tappa några placeringar på elak-listan. Veckans bästa går nämligen till Ann Heberlein.

    I härvan kring bussföraren som avvisade en tjej från bussen med hänvisning till att hon var för lättklädd drog många omedelbart den fördomsfulla slutsatsen att bussföraren var muslim.

   Bland annat raljerade moderatpolitikern Hanif Bali friskt i sociala medier om detta trots att det saknades belägg för påståendet.

   Bussföretaget gick sedan ut och dementerade alla religiösa kopplingar, föraren själv förnekade att det fanns någon religiös avsikt bakom och tjejen som utsatts menade heller inte att hon upplevt det som att det fanns någon religiös avsikt med tillsägelsen.

   Stora delar av ytterkantshögern ångade på om det här, men en som tydligt satte ner foten var Ann Heberlein och hon gjorde det på ett förtjänstfullt sätt. På Twitter skrev hon till exempel så här:

”Observera att Amanda – tjejen som ombads lämna bussen – inte heller uppfattade att chauffören hade religiösa motiv. Släpp det. Själv är jag lika upprörd oavsett vad chauffören hade för motiv. Det är väl alla andra också?”

   Flera av följarna upprörs av att Heberlein tycker att fakta ska stå i vägen för en bra story. En av dem skriver:

”Ännu ett vänsterinlägg av dig. Vad har hänt med dig?”

   Det finns någon sorts perverterad uppfattning bland en del ur avgrundshögern som går ut på att alla som inte hetsar hejdlöst mot invandrare och muslimer är vänsterextremister eller kommunister. Många av följarna har svårt att acceptera Heberleins ställningstagande och går i spinn:

”man fattar ju att buss chefen ljuger om bussfören e muslim !!! hans företag skulle bi bojkottsat om han sa sanningen !!! fattar ju vem fan som heldst !!!”

   Trots att Heberlein hamnat i skottgluggen rejält satte hon ner foten också mot nästa inskränkta högerutspel mot bussföraren som bad på sin rast.

   Än en gång hamnade hon på motsatt sida i debatten som partikamraten Hanif Bali. Denne argumenterade istället för att göra inskränkningar i religionsfriheten och utsätta muslimer för ett socialt tryck.

”Bussföraren har enligt arbetsgivaren Keolis följt rutinerna. Han får göra vad han vill när han har rast. Bra. Allt annat vore orimligt.” skriver Heberlein och än en gång rasar följarna.

”Följt rutinerna?….Han har ju för fan FÖTTERNA PÅ SÄTET…..det får man inte ha……”

   En annan följare tar det ett steg längre:

”Att ”göra vad man vill”, känns inte rimligt. Menar man att han då också får mörda, våldta, onanera offentligt, råna… Vad är ”vad man vill?”

   Heberleins svar är rappt:

”Naturligtvis bör Svea rikes lag respekteras oavsett om du arbetar, har rast, semester eller är ledig. Visste du inte det?”

   Flera följare är besvikna på Heberlein. ”Du börjar bli mer och mer islamvänlig och det är inget gott tecken.” skriver till exempel en av de besvikna följarna.

   Nu kanske någon invänder att Ann Heberlein bara gör det här för att distansera sig från den mest korkade delen av avgrundshögern för att slippa förknippas med dem när de så uppenbart har fel.

   Så kanske det är, men det gör inte ställningstagandet sämre. Ann Heberlein har denna gång markerat tydligt mot oanständig argumentation som varit både islamofobisk och rasistisk och det hedrar henne.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.