Ulf Kristersson Foto Henrik Montgomery/TT

Vapenbrott på drift

Av Börje R P Carlsson 2019-08-23

Behandlas vi verkligen lika inför lagen? Ulf Kristersson, moderaternas starke man, har en osviklig förmåga att slippa undan ansvar för sina stora och små övertramp. Oftast har de inte ens lett till en inledande förundersökning innan någon driftig åklagare eller polis lagt ner ärendena.

   I februari månad år 2019, ”glömde” Kristersson att låsa sitt vapenskåp när han lämnade bostaden trots att han hade lejda hantverkare i den.

   Kristerssons senaste övertramp är ett allvarligt övertramp eftersom det handlar om vapenbrott. Vapenlagstiftningen har de senaste åren varit föremål för straffskärpningar och ska numer betraktas som allvarlig brottslighet.

   Med okända hantverkare i huset lämnar Kristersson detta och reser bort. Vapenskåpet står öppet och olåst. Jag vet inte vem som larmade polisen, förmodligen någon av hantverkarna, men det blev en anmälan om vapenbrott upprättad.

   Hade det varit någon annan än Kristersson hade förmodligen brottsrubriceringen varit grovt vapenbrott på grund av att det handlade om kompletta vapen med tillhörande ammunition. Förmodligen hade vapnen beslagtagits och licensfrågan hade också troligtvis kommit upp på bordet.

   Vid förhör säger Kristersson ”det var en engångsföreteelse och kommer inte att hända igen”.

   Som gammal polis kan jag inte ens minnas bråkdelen av hur många gånger en förhörd misstänkt sagt att ”det var en engångsföreteelse och kommer inte att hända igen”. Skulle jag fått en krona för varje gång en misstänkt sagt ”engångsföreteelse” så hade min ekonomiska situation varit lysande.

   Det finns brottslingar som ofta använder just detta till sitt försvar och jag har väldigt svårt att tro Kristersson när han säger att detta var en ”engångsföreteelse”. Ingen, och då menar jag ingen, har sån otur att han åker fast för det första och enda brott han begått. Nu har Kristersson förhoppningsvis drabbats av en ”engångsföreteelse” för mycket? Första gången Kristersson glömmer låsa vapenskåpet sker när han har hantverkare närvarande. Fan tro´t.

   Det kan möjligen vara första gången med okända hantverkare närvarande. Men är man så slarvig med främmande människor i huset är det lätt att räkna ut att huset förmodligen stått tomt många gånger med olåst vapenskåp.

   Men för Kristersson finns det många ifrågasatta övertramp som förmodligen varit ”engångsföreteelser” och som okristligt snabbt lagts ner av någon åklagare.

   Vapenbrottet då? Hur gick det med det? Jag har genom olika kontakter försökt klara upp vad som hänt i detta ärende men precis som i Kristerssons tidigare övertramp har locket lagts på, tätare och hårdare än på en tryckkokare.

   Trots att anmälan har upprättats och Kristersson förhörts går det inte att få fram någon dokumentation. Anmälan finns inte, förhöret finns inte och beslut om nedläggning och nedläggningsgrunder finns inte. Vart har anmälan blivit av?

   Först kontaktar jag polisen för att få ta del av anmälan eftersom det mesta på denna är allmänna uppgifter. Anmälan finns inte.

   Jag har försökt få tag i den polis som förhörde Kristersson utan att lyckas förmodligen eftersom jag inte vet vem som förhörde Kristersson och ingen av mina gamla arbetskamrater vill/kan berätta vem som förhörde Kristersson.

   Jag har skriftligen vänt med till polisen med samma begäran men hittills inte fått något svar. Är vi verkligen alla lika inför lagen? Och vart har anmälan tagit vägen?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.