Jimmie Åkesson Foto Adam Ihse/TT

När Aftonbladet hittar på att Sverigedemokraterna ökar

Av Andreas Magnusson 2019-09-02

I fredags slog Aftonbladet till med rubriken ”SD ökar efter skjutningarna – Ny mätning: Högsta siffran på två år”. Det låter som att svenska folket som en följd av ett par våldshändelser väljer att kasta sig i armarna på de Sverigedemokratiska befriarna. Sanningen är att Aftonbladet än en gång matar på med grundlös journalistik som gagnar högerextrema krafter.

   Till grund för påståendet som framförs i så väl rubrik som i artikeltext ligger en undersökning i samarbete mellan Aftonbladet och Inizio. Undersökningen baserar sig på en webenkät som besvarats av 2015 personer.

   Frågan i webenkäten är ”Vilket parti skulle du rösta på om det var Riksdagsval idag?”. Ingen fråga i enkäten handlar om skjutningar eller våld eller varför de skulle rösta på just det här partiet.

   Detta hindrar inte Inizios analyschef Karin Nelsson från att komma med följande helt grundlösa påstående:

”Det har att göra med den senaste tidens skjutningar och sprängningar.”

 

   Så hur ser då siffrorna ut? Jo, enligt enkäten har Sverigedemokraternas stöd ökat med 1,3 procenteneheter och Moderaternas stöd minskat med 1,2 procentenheter.

   En annan väl så rimlig analys skulle vara att moderata väljare har hoppat över till SD efter den senaste tidens politiska utspel där moderaterna gjort sitt yttersta för att leka SD. Jag tänker till exempel på det senaste politiska utfallet om förbud mot religiösa symboler. Varför rösta på kopian när det finns ett original?

   Webenkäten visar för övrigt att Miljöpartiet har ökat med 0,6 procentenheter. Är det också en följd av den senaste tidens skjutningar?

   Nej, så här är det: Samtliga höjningar och sänkningar befinner sig inom den statistiska felmarginalen. Det innebär att ingenting, absolut ingenting, kan sägas om minskningar eller ökningar i väljarstöd. Det här är ren hittepåjournalistik.

   I enkäten har 423 personer sagt att de skulle röstat på Sverigedemokraterna om det vore val idag. Under förutsättning att det var lika många tillfrågade som vid förra månadens undersökning så motsvarar ”ökningen” att 397 personer då sa samma sak.

   Det handlar alltså om 26 personer fler som har sagt att de skulle rösta på SD än vad det var vid förra mätningen. Denna skillnad (som alla som kan något om statistik förstår är omöjlig att dra några som helst slutsatser av) använder Aftonbladet för att hitta på ett samband mellan röstande och våldsbrott.

   Det är allvarligt att medieaktörer som vill anses som seriösa allt oftare agerar på det här sättet. Aftonbladet och dess likar har ett stort ansvar för högerpopulismens framväxt i Sverige.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.