Ulf Kristersson Foto Anders Wiklund/TT

Sverige är inte på väg mot katastrof

Av Andreas Magnusson 2019-09-05

”Öppna era hjärtan” sa Fredrik Reinfeldt. Ulf Kristersson öppnade sitt vapenskåp istället och ställde det på vid gavel – både i bokstavlig och bildlig mening. Den batongpolitik som nu föreslås är lika tröttsamt förutsägbar som ineffektiv.

   I ett uttalande säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att ”Sverige är på väg mot katastrof”. Han syftar på den senaste tidens våldshändelser. Han har fel. Våldet i samhället har inte ökat.

   Malmöpolisen presenterade nyligen siffror som visar att skjutningarna i staden har blivit färre. 2019 har hittills varit betydligt lugnare än 2018 och 2017. De insatser man har gjort för att komma åt den organiserade brottsligheten har haft effekt.

   BRÅ:s siffror visar att antalet misshandelsfall har minskat rejält i Sverige under den senaste tioårsperioden. 2008 hade vi fler anmälda misshandelsfall än vad vi hade 2018 trots att vi är nästan en miljon fler invånare i landet.

   Det dödliga våldet var högre under 1970-, 80- och 90-talen än vad det är idag. Trots ett betydligt lägre invånartal var det fler fall av dödligt våld på den tiden.

   Det finns således inget faktastöd för att påstå att det är extremt våldsamt i landet just nu och att vi är på väg mot en katastrof.

   Populister bryr sig inte om fakta. De utgår istället från några fruktansvärda händelser och bygger en värld där dessa exempel tas som intäkt för att hävda att vi har drabbats av en obehaglig samhällsförändring som bara kan stoppas med hårda tag och stängda gränser.

   Händelsen med den unga mamman som sköts till döds med sin bebis i famnen är tyvärr perfekt att exploatera för en cynisk populist. Mordet har av förklarliga skäl fått allmänheten att känna särskilt stor oro över vart samhället är på väg. Vi är därför extra mottagliga för rättspolitiska utspel just nu.

   Populister bryr sig egentligen inte så mycket om vilka insatser som har effekt eller inte. De använder människors rädslor för att vinna röster. Det är allt. Det är hela affärsidén.

   Påståendet om att Sverige är på väg mot en katastrof använder Kristersson för att legitimera ett antal åtgärder som föreslås på det rättspolitiska området. Det är huvudsakligen det gamla vanliga ovetenskapliga tugget om fler poliser och hårdare straff. Den stora nyheten handlar om att Moderaterna vill införa så kallade visitationszoner.

   Moderaternas förslag går ut på att polisen i det som definieras som särskilt utsatta områden ska få lov att visitera medborgare trots att brottsmisstanke saknas. Förslaget innebär samtidigt att man helt åsidosätter rättsstatens mest grundläggande princip – den om alla människors likhet inför lagen.

   Hade Moderaterna menat allvar med sin ambition att bekämpa kriminalitet genom visitationer så hade de sett till att ge polisen samma möjlighet att utan brottsmisstanke visitera överklassungdomar i drogtäta områden som Täby och Danderyd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.