Hela Sverige ska leva – men var och av vad?

Av Börje R P Carlsson 2019-09-09

Makten i Sverige ska utgå från folket. Om jag tolkar detta rätt så är det folkviljan som ska styra politikerna. Idag är det precis tvärtom. Idag försöker politikerna styra efter sitt huvud och anpassa folkviljan efter detta.

   Rikspolitikerna kommer med de stora skisserna, de stora idéerna och de stora penseldragen. Lokalpolitikerna försöker därefter fylla i de röda, gröna och blå färgerna.

   De har sina visioner som likt lavaströmmar slukar allt i sin väg. De för en form av plakatpolitik där de försöker knyta medborgarna till sig genom att stämma in i olika idéer som likt tussilago ploppar upp utmed vägkanten. De har inga visioner om att uppfylla dessa populistiska krav men vad gör man inte för att få röster.

   Lokalpolitikerna försöker utforma städer och byar efter sina visioner medan regeringen gör samma sak men mer rikstäckande. Detta medför att landsbygden utarmas av rikspolitikerna medan stadskärnorna utarmas av lokalpolitikerna. Kvar blir bostadsområden och de köpcentrum som omger städer och byar.

   Städernas centrum blir allt mindre besökta. Staten plockar bort skattemyndigheterna, försäkringskassorna, arbetsförmedlingarna osv. Jakten på profit gör att bankkontoren försvinner till ett centralt kontors fromma och nu börjar kontanterna försvinna.

   Kommunpolitikerna vill ha bilfria centrum och styr bort de bilburna konsumenterna genom höga parkeringsavgifter och genom att minimera antalet p-platser. Affärer och butiker decentraliseras för vem kan driva en butik utan kunder.

   De stora dragplåstren, Systembolagen och apoteken försvinner ofta ut i gränsområdena och kvar blir restauranger, kaféer och liknande näringsställen som alla lever på lånad tid för vartefter stadskärnorna fortsätter att tappa näringsidkare kommer också de sista entusiasterna att försvinna.

   Här kan då lokalpolitikerna slå sig för brösten och hävda att vi har ett bilfritt centrum, visserligen dött men bilfritt.

   Runt centrumkärnorna byggs det bostäder i en allt stridare ström. De nya boende i dessa områden orkar inte alltid gå och släpa hem de varor de behöver. De åker därför bil till de olika köpcentren och således ökar inte ens de närboende handlarnas omsättning. Kvartersbutikerna kan möjligen få ett litet uppsving om jästen, sockret eller mjölken tar slut.

   I vissa centrum finns inte ens en livsmedelsbutik men du kan träna, besöka ögonkliniken, vårdcentralen, kanske något apotek som idag mest har smink medan många viktiga mediciner saknas.

   Du kan besöka Telia eller någon annan teleoperatör. Du kan få både pedikyr, manikyr och massage samt kan du äta eller fika på de näringsställen som alla, oftast, för en tinande tillvaro i brist på konsumenter. Ingen av dessa besök brukar medföra några tunga lyft när de lämnas.

   De få tiggare som finns kvar finner allt lägre givmildhet och de kvinnliga tiggarna kontrar med att börja sälja sex vilket ju inte är förbjudet eller tillståndspliktigt.

   Är det så här vi vill ha det? Ett centrum som på dagarna är förhållandevis öde men kvällar och nätter är stökigt och festprissarnas eldorado?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.