Foto Johan Nilsson/TT

Ett krossat fönster – 30 polisbilar tog upp jakten!

Av Andreas Magnusson 2019-09-10

Natten till söndagen krossade någon eller några ur en grupp bestående av tolv män ett fönster i Märsta. Trettio polisbilar kallades in för att söka efter männen. Ett fönster, trettio polisbilar? Ja, du läste rätt.

   ”Kan det verkligen ha varit deras enda lagbrott?” undrar du. Ja. Det var deras enda lagbrott. De är inte misstänkta för något annat brott än för skadegörelse av fönsterrutan.

   ”Men männen måste ha varit farliga”, säger du. Nej. Enligt polisen finns det inga indikationer på att någon av dem är det minsta farlig för allmänheten.

   Många av oss häpnar över att det emellanåt verkar finnas enorma polisiära resurser för att hantera småbrott, men vi inser att det tyvärr nog snarare har med gärningsmännen än med brotten att göra.

   Som en jämförelse kan det nämnas att hela södra Lappland patrulleras av en polisbil under vardagsnätterna. Den bilen förväntas hantera all brottslighet i det gigantiska området.

   Men i Märsta fanns det alltså trettio lediga bilar på lördagsnatten som bara väntade på att få gripa en glaskrossare och hans kompisar. Det innebär en insats omfattande minst 60 polismän.

   Vad var det då som fick polisen i Märsta att avdela den sortens resurser man inte alltid ser ens när beväpnade mördare befinner sig på fri fot? Jo, de tolv männen hade krossat en väldigt speciell ruta. Den tillhörde ett av Migrationsverkets förvar för människor som ska utvisas ur landet.

   I det här fallet handlade det om tolv män som satts i förvar i väntan på utvisning till Afghanistan. Så här står det förresten på UD:s hemsida om resor till Afghanistan:

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan.”

   Men eftersom Migrationsverket inte bryr sig om UD:s rekommendationer så ska 80 personer tvångsutvisas till Afghanistan idag. De tolv rymlingarna som tagit sig ut i frihet genom att krossa en ruta tillhör denna skara.

   Det är inte olagligt att rymma från ett sådant förvar. Man kan tycka vad man vill om det, men den som rymmer från ett förvar där han eller hon placerats i väntan på utvisning begår inget lagbrott. Den krossade rutan är den enda olagliga handlingen i sammanhanget.

   Polisens förklaring till den enorma insatsen mot ett brott som ligger på minimiskalan för skadegörelsebrott är följande:

”Vi hade väldigt många polisresurser där uppe, vilket berodde på en ren slump då det fanns en större resurs i samband med en trafikinsats i närheten.”

   Kanske vore det rimligare om polisen nästa gång skickade sina trettio överblivna bilar till Danderyd eller Djursholm för att stävja det skenande drogmissbruket bland ungdomar i dessa särskilt utsatta områden. Det skulle definitivt göra större samhällsnytta. Eller skicka hälften dit och hälften till Norrland vet jag!

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.