Om frigivning från fängelsestraff

Av Ricard A R Nilsson 2019-09-12

Varje år friges tusentals personer från sina fängelsestraff. Men bara för att man släppts ut från anstalten, betyder det inte att man är helt fri. De flesta är villkorligt frigivna och/eller har övervakning hos frivården. Visste du till exempel att den dagen en person friges så står man officiellt under Kriminalvårdens kontroll fram till midnatt?

    Visste du att de flesta friges villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff? Detta gäller alla personer som dömts till mer än en månads fängelse. Har man misskött sig kan den villkorliga frigivningen skjutas upp med maximalt sex månader per gång, ända fram till dess att den sista tredjedelen har avtjänats.

Visste du att det är anstalten där man sitter som bestämmer när på dygnet en fånge ska friges?

Visste du att det i första hand är den frigivne själv som måste ordna med resa från anstalten till hemorten? Kostnaden för till exempel en tågbiljett tas från de pengar som finns på den frigivnes konto hos anstalten. Om pengar saknas helt, kan man ansöka om resebidrag.

Visste du att man har rätt att få en uppsättning kläder anpassade för årstiden inför frigivningen, om man saknar lämplig klädsel? I första hand ska man betala för detta själv med pengar som finns sparade hos anstalten. Saknar man ekonomiska medel, betalar anstalten.

Visste du att de flesta anstalter har så kallade civilförråd, där kläder inför frigivningen kan köpas till ett rabatterat pris jämfört med ute i det fria? Det är även härifrån kläder väljs i det fall anstalten står för kostnaden.

Visste du att om en person grips för till exempel fylla innan midnatt den dag frigivning skett, så körs personen ibland tillbaka till anstalten från vilken han kom?

Visste du att de flesta som friges har övervakning ett år och måste träffa frivården regelbundet – oavsett om de avtjänat ett två månaders straff eller livstid?

Visste du att om den frigivne har skött sin övervakning och i övrigt har ordnade förhållanden, så kan övervakningen avslutas efter sex månader?

   Visste du att övervakningsnämnden kan besluta om särskilda regler som en villkorligt frigiven måste följa, till exempel att man måste bo inom ett visst område eller tvång att genomgå viss behandling?

Visste du att de flesta som har övervakning efter frigivning måste be om tillstånd från frivården för att få åka utomlands?

Visste du att om en person bryter mot den villkorliga frigivningen, genom att till exempel vägra komma till mötena med frivården, så riskerar de att efterlysas och avtjäna mer tid i fängelse.

   Visste du att Kriminalvården måste ge ett bidrag som täcker det billigaste vandrarhemmet och mat från frigivning fram till första mötet med socialtjänsten?

   Visste du att Kriminalvården i övrigt inte har något ansvar för att hjälpa en som ska friges att ordna med boende, jobb eller annat? Kriminalvården fyller en kontrollfunktion efter frigivning, men ger inget stöd eller hjälp som förhoppningsvis skulle kunna leda till att den frigivne inte återfaller i brottslighet – och därmed undviker att lämna nya brottsoffer efter sig.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.