Hur mycket kan kraven sänkas för att bli polis?

Av Börje R P Carlsson 2019-09-16

Hur långt kan kraven sänkas för att bli polis och hur långt kan kraven sänkas på utbildade poliser för att de ska kunna sköta sitt jobb? Kan kraven sänkas till så låga nivåer att varje sökande som kan skriva sitt namn och är hyggligt nykter vid ansökningstillfället kan bli polis? Ja, då är cirkeln sluten och svensk polis är tillbaka till 1870-talet. När så skett är det kanske dags att börja om igen. Samma resa än en gång. Snart måste väl botten vara nådd?

   Polismyndigheten vidhöll vid min förfrågan för en tid sedan att kraven på blivande poliser inte sänkts. Detta trots att det efter Dan Eliassons utspel blev en markant förändring på antagningskvoten av de sökande. Dan Eliasson krävde att fler sökanden skulle antas. Antagningskvoten förändrades och steg med nästan 50%.

   Trots förnekandet anar jag att en sänkning av kraven är det enda sätt som polisen kan nå upp till de planerade tio tusen fler poliser till år 2024. Jag anar att kraven är på väg bort helt och hållet. Kan man skriva sitt namn är man välkommen.

   De sänkta kraven innebar att de fysiska testerna och proven förändrades och blev lättare för alla att klara.

   Skjutproven var för många en besvärande nöt där en del började hyperventilera när de såg en pistol. En del orkade inte krama av avtryckaren och detta kan möjligen förklara de spridda skott som till slut ändade Erics liv. Enligt någon var skotten spridda från ”horisonten till himlens stjärnor” eller något liknande.

   Är det poliser av denna kaliber Sverige behöver? De sade sig ha varit livrädda för, Eric Thorell, denna lilla figur som rörde sig likt Nalle Puh och hade ett vapenliknande föremål i handen.

   Körkortskravet förändrades och är inte längre ett krav för att komma in på polisskolan.

   Nu läser jag att på olika orter finns inga godkända poliser för att köra radiobilarna under utryckning. Saxat ur DN:

”Vid flera tillfällen har poliser i Uppsala inte haft någon förare med behörighet att göra utryckningar vid larm. Vid ett av larmen kunde poliserna inte ”köra snabbt” till en trafikolycka. Nu kommer krav på att sänka utbildningskraven för utryckningar.”

   För att avhjälpa dessa brister föreslås sänkta utbildningskrav för utryckningar. Så polismyndighetens krav på för lite personal och för dåligt utbildad personal är ”sänk kraven”. Dessa krav har tydligen redan sänkts i Stockholm där personalbristen anges som orsak till varför kraven på utbildning för utryckningsförare tagits bort helt och hållet.

   Detta medför extra kostnader för egendoms- och personskador och hittills sex trafikdödade poliser. Blotta tanken på att sänka kraven är horribel och nästa steg blir väl att helt ta bort körkortskrav på poliser.

   Nu har myndigheten gått ut och glatt sig över ungdomars stora intresse för att bli poliser och som det ser ut är väl chansen stor att bli antagen.

   Dessa fysiskt veka aspiranter med uppenbara problem att avlossa pistolen kan inte köra bil och nu visar det sig därtill att deras brister i att skriva förståelig svenska är stora. De kan inte beskriva en händelse på sätt som gör att utredare eller åklagare kan tolka vad som hänt.

   Nu kommer larm om att även nyutexaminerade poliser och polisstudenter brister i förmågan att uttrycka sig i skrift, enligt en kommande rapport om polisutbildningen.

– Jag tror att det är en generationsfråga, säger Gunilla Byrman, professor i svenska språket vid Linnéuniversitetet.

   En generationsfråga. Ja men då är väl allt gott och väl även om det bland annat handlar om ”att det är svårt för en läsare att uppfatta vad som har sagts i förhör och vad som är polisens egna ord, eller att det är svårt att förstå vem som är källan till olika uppgifter”.

   Dessa polisaspiranter ska nu ta vid och ansvara för ordning och säkerhet i Sverige.

   De ska utreda de grova brott som inträffar och som idag utgör ett stort samhällsproblem.

   Men nej, Polismyndigheten har inte sänkt kraven på blivande aspiranter de har bara haft otur vid rekryteringarna. Låter det rimligt när alla fem lärosäten har samma problem?

   Höj lönerna och ställ krav! Svensk polis har inte varken råd eller tid med aspiranter som inte ens når upp till normal intelligens.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.