Hur svårt kan det vara?

Av Börje R P Carlsson 2019-09-19

Sveriges politiker måste vara de mest fantasilösa människor man kan tänka sig. Här samlas de alla, förutom Sverigedemokraterna som trots det får sina idéer utbasunerade. Nu ska dessa politiker sätta stopp för den grova organiserade gängkriminaliteten och deras lösningar är inte helt olika även om en del av dessa lösningar uttrycks på olika sätt.

   Moderaterna börjar med att föreslå fördubblade straff för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet. Det låter väl bra men varför inte ta steget fullt ut och inför livstidsstraff för gängrelaterad brottslighet?

   Det skulle ju inte göra någon skillnad eftersom ett straff förutsätter en dom som förutsätter att gärningen utretts och att en misstänkt kunnat ställas till svars. Så sker ju inte nu och de enda som just nu låses in, av de gängkriminella, är vapenbrottslingar och här är det nog svårt att hävda gängbrottslighet.

   De vill införa visitationszoner, de vill landsdelsförvisa kriminella och de vill ha kronvittnen och anonyma vittnen. Inget av dessa åtgärder tycks ha varit föremål för någon djupare konsekvensanalys men vad spelar det för roll om partiet bara ger intryck av slagkraft.

   Visitationszoner betyder att de vill ha zoner där Rättegångsbalk, Förundersökningskungörelse och delar av Svea rikes lag inte gäller. Är det verkligen rätt väg att gå? 

   Socialdemokraterna vill ge polisen bättre verktyg. Det betyder väl moderna bokföringsprogram och bättre statistik eftersom det administrativa prioriteras i varje läge. De vill ha hemlig dataavläsning, skydd för vittnen och brottsförebyggande åtgärder utan att för den skull konkretisera vad skyddet och det brottsförebyggandet skulle bestå av. De vill dessutom förbjuda oregistrerade kontantkort till mobiler. Det enda absolut säkra sättet att tipsa myndigheter om oegentligheter vill de ta bort. Jag förstår inte hur de tänker här. 

   Sverigedemokraterna ansluter sig till Moderaterna men vill dessutom förbjuda deltagande i kriminella organisationer. Kriminella organisationer, hur kristallisera ut dessa eftersom det ofta ligger i betraktarens öga?

   Kristdemokraterna ansluter sig till SD och M men vill dessutom ha tillträdesförbud för personer som begår brott i butiker. Kan det för en misstänkt snattare betyda att han för att handla måste ha passerkort eller medlemskort för att kunna bevisa sin oskuld och på nåder få köpa ett par liter mjölk och en limpa. Eller kanske anlita ett äldre syskon för att få handla.

    Liberalerna vill förbättra det brottsförebyggande arbetet med satsning på skola, socialtjänst och integrationsåtgärder. (Bravo) men sen kommer förslag där de ansluter sig till sina borgerliga kompisar samt ett vistelseförbud. Vistelseförbud?? Vad avses med detta? Att inte få vistas låter allvarligt men kanske man trots allt får andas.

   Centerpartiet vill ha stärkt vittnesskydd. Skärp straffen för övergrepp i rättssak till minst två år och inför obligatorisk häktning. Ha kronvittnessystem och strängare straff för organiserad brottslighet.

   Miljöpartiet vill fortsätta att ”slå mot pengarna”, strypa den svarta ekonomin. Bryta nyrekryteringen och införa ny brottsrubricering om kriminell rekrytering.

   Vänsterpartiet vill tillsätta en haverikommission om våldet. Inför Sluta skjut-projekt i flera städer. Tydligare samverkan mellan polis och kommun i utsatta områden. Utred ett nytt vittnesskyddsprogram.

   Inte ett enda förslag som innehåller en decentraliserad och allestädes närvarande polis.

   Som jag ser det har inte en enda gangsterskjutning i Sverige skett i närvaro av polis. En närvarande polis skulle således kunna göra en betydligt större skillnad än alla angivna förslag tillsammans.

   Att få poliserna, i inre ledning, administration, statistiker, talesmän och andra ickepolisiära uppdrag, att lämna sina bekväma stolar och verka i yttre tjänst är det enda som snabbt skulle kunna ge förändringar på merparten av gängbrottsligheten. Att, som idag tro att man med administration, statistik och utredningar ska kunna stävja brottslighet och skjutningar är infantilt.

   Att alltid komma fem minuter efter en skjutning gör att polisen aldrig kommer att komma ifatt brottsligheten. Att skylla på att all polisiär kapacitet sätts in för att klara upp dessa skjutningar är rent bedrägeri eftersom det inte är sant.

   Vad som kommer att kosta polisiär kapacitet, det är kontroll av de cirka 30-40 tusen övervakningskamerorna som man planerar att installera. Det ska alltså bli 30-40 tusen kameror som skall övervaka Sveriges största städer.

   Kombinera dessa med fartkamerorna, ansiktsigenkänning och automatisk avläsning av regskyltar och vem som helst förstår, vart den polisiära förstärkning som skall utbildas inom fem år, kommer att hamna. De kommer i alla fall inte att bli i yttre tjänst.

   Polisarbete kräver närhet. Brottsförebyggande arbete kräver närhet. Utredningsarbete kräver närhet. Ja allt polisarbete kräver närhet. Hur svårt kan det vara?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.