Malmö är tryggare än någonsin!

Av Andreas Magnusson 2019-11-11

Några veckor efter att den brunbrända skåningen Björn Ranelid utlyste undantagstillstånd och hävdade att Sverige var under belägring och att det rådde krig kom polisregion Syds trygghetsmätning. Den visar att tryggheten aldrig har varit större och att färre personer har anmält brott än vad som någonsin tidigare uppmäts.

   Som medborgare har vi nu ett svårt val. Ska vi lita på Polisregion Syds trygghetsmätning där 71 000 medborgare tillfrågats eller ska vi lita på en författare och ett hov av tangentbordskrigare med fastlåst caps lock-tangent?

    Ja, det är kanske inte så enkelt som det låter. Just nu har Ranelid och trollarmén god draghjälp av några enskilda händelser med stort massmedialt genomslag. Det är fruktansvärda händelser och givetvis borde skjutningar och illegala sprängningar inte förekomma alls.

    Men de gör ju det. I hela världen. Periodvis mer och periodvis mindre. Rättspolitiska beslut och ageranden måste därför utgå från långsiktiga analyser och riktig statistik. Det gäller att se på helheten. Ingen är betjänt av guldfiskanalyser.

   Polisregion Syds mätning handlar inte om enskilda händelser utan om just helheten. Den gjordes i september och visar att 82,25% av alla tillfrågade inte utsatts för något brott. Den visar också att andelen medborgare som utsatts för våld eller skadegörelse aldrig varit lägre.

   ”Utsattheten för brott fortsätter att minska och har minskat kraftigt sedan ett tiotal år. Detta gäller både våldsbrott och mängdbrott som stöld och skadegörelse”, säger Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna i region Syd.

   Dessutom är känslan av trygghet större än någonsin. Färre människor än tidigare oroar sig för att vistas utomhus sent på kvällen.

   Diskrepansen mellan verkligheten och den mediala bilden har nog aldrig varit större. Inte heller diskrepansen mellan verkligheten och politikers påståenden.

    Att politiker i hög utsträckning väljer att underblåsa en mediebild där enstaka händelser får allt fokus är kanske inte så förvånande. Rädda människor fattar dåliga beslut och vissa partier driver en så dålig politik att deras bästa marknadsföring blir att skrämmas. Man behöver ha panik för att rösta så illa.

   Så fort polisregion Malmö publicerade sitt pressmeddelande kom de högerpopulistiska invändningarna.

”Det sker förstås en tillvänjning till det ökade våldet genom medias rapportering – därför uppger inte människor att de känner sig otrygga för de fattar inte hur otrygga de egentligen är.”

”De vill så klart inte stöta sig med polisen genom att säga hur hemskt det är.”

”Det är väl inte konstigt att färre personer anmäler brott. De vågar ju inte av rädsla för hämnd eller så vet de att polisen inte bryr sig ändå.”

   Så där fortsätter det i all oändlighet. Man kan hålla upp en guldtacka framför ögonen på de här människorna och säga att de får den och de kommer att säga att det säkert ändå inte är riktigt guld och att ljusreflexerna sticker i ögonen.

   De kommer att säga att det inte är någon idé att ta emot guldet eftersom inflationen ändå snart kommer att äta upp vinsten. Och så kommer de säga att om det inte vore för invandringen så hade de säkert fått två guldtackor istället för att bara få en.

   De VILL att det ska vara kaos. För det har blivit deras identitet att gnälla på den svenska invandringspolitiken och att det är för mesiga tag mot brottslighet i landet och att allt är katastrof.

   De är som den jobbigaste släktingen på släktkalaset, som den gnälligaste föräldern på föräldramötet, som den bittraste människan som hör glassbilsmelodin, som den gnälligaste gubbe som mött en skrattande dagisgrupp, som en utsvulten människa som bjuds på hummersoppa och klagar över flugan som ännu inte landat i den.

   Några dagar efter att polisregion Syd går ut med den glädjande nyheten om ett tryggare Malmö med lägre brottslighet gör Björn Ranelid ett nytt inlägg från skrivarlyan på Österlen. Debattinlägget publiceras i Expressen:

”Jag föddes i Malmö och bodde där i tjugosju år. Min dotter bor i staden och likaså två av mina barnbarn och jag är delägare med dottern i ett café i Malmö. Bilbrännare, tjuvar, rånare och mördare skändar våra bilder och upplevelser av sommardagar på Ribersborg, fotbollsmatcher på idrottsplatsen och promenader och picknickar i stadens underbara parker. Hur vågar du göra så mot oss i ditt namn av mördare, terrorist, bilbrännare och gangster? How dare you? How dare you?”

   Ranelid har det gemensamt med tusentals andra tangentbordskrigare att han befinner sig lite ur fas med verkligheten och att han befinner sig på behörigt avstånd från det han skriver om. Kanske är den analytiska blicken skymd av alla äppelträd och mysiga keramikbutiker på Österlen.

   Sprängningarna då?! Hallå? Du missade sprängningarna. Nej. Jag gjorde inte det. De har ökat på sista tiden. Under perioden januari till juli såg man däremot en kraftig minskning i polisregion Syd jämfört med motsvarande period 2017 och 2018.

   Gnällspikarna, populisterna och skrämselpolitikerna griper efter varje halmstrå de kan finna. Därför kommer de att vifta bort den här texten. Kanske kommer de rent av att hänvisa till någon länk om något enskilt våldsdåd eller en länk där någon säger att situationen är unik i Sverige just nu med fler sprängdåd än i något annat motsvarande land.

   Sprängningarna är nämligen favoritämnet för tillfället i enfaldens ekokammare.

   De behöver desperat få oss att prata om något annat än att brottsligheten minskar och att människor känner sig trygga. För så kan vi ju bara inte ha det…

 

   Länk till pressmeddelandet från polisregion Syd:
Färre medborgare utsätts för brott

   Länk till Malmö Stads sida med sammanställning från BRÅ över brottsutvecklingen i staden:
Antal anmälda brott 1996-2018

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.