När papegojorna är igång

Av Börje R P Carlsson 2019-11-20

Statliga verk, myndigheter och vårdinrättningar har en enerverande förmåga att glida på olika svar. Det borde vara belastande för myndighetschefer, verkschefer och andra chefer på företag, som drivs med skattemedel, att inte svara ordentligt på undersökande journalisters frågor. Det borde avkrävas ansvar om skattepengar inte används på rätt sätt.

   Jag har följt dramat Karolinska och Sjöfartsverket samt ytterligare några myndigheter. Här har pengar, stora pengar slösats bort för att utbilda olika presstalesmän att inte svara på frågor, att glida på frågor och att vägra ställa upp på intervjuer eller att avbryta intervjuer när frågorna blir för närgångna.

   Det är inte tillfyllest att skattebetalarna inte kan få svar på frågor som gäller den skattefinansierade verksamheten.

   Sjöfartsverket var i blåsväder när det gällde inköp av nya helikoptrar och kom med krav som uteslöt alla anbudsgivare utom en. Vad reportrarna än frågade så svarade Sjöfartsverkets lilla papegoja att:

– Sjöfartsverket nu fått de helikoptrar som bäst svarade mot deras önskemål för att fungera i Sveriges nordiska klimat.

   På frågor om helikoptrars längd, funktion, totala höjd och jämfört med andras som var någon cm högre, längre osv så svarade papegojan:

– Sjöfartsverket nu fått de helikoptrar som bästa svarade mot deras önskemål för att fungera i Sveriges nordiska klimat.

   Inga frågor var för korta eller för små eller för ointressanta för att komma undan svaret:

– Sjöfartsverket nu fått de helikoptrar som bästa svarade mot deras önskemål för att fungera i Sveriges nordiska klimat.

   Till slut blev det hela löjligt och om inte allt blivit så fel kunde man skriva en fars om Sjöfartsverkets lilla papegoja.

   Nu har Karolinska hamnat i samma predikament men det är å andra sidan inte första gången och förmodligen inte heller den sista när man ser nuvarande ledning och dess agerande.

   De skickar fram sin lilla talesman som inte ens har en inövad replik utan helt lever på korttänkthet och redan efter en kvart säger:

– En fråga till sedan går jag.

   Men till och med denna lilla matematiska övning blev för svår. Innan sista frågan ens var ställd tog hon sitt pick och pack och gick.

   Detta är i grunden så oförskämt att verkscheferna eller de högsta cheferna borde få ta ansvar för dessa skyltdockor som de skickar fram.

   Det kan inte vara rimligt att granskande journalister blir behandlade på detta sätt. Som skattebetalare kräver jag att skattefinansierade verk ska bete sig på ett hedervärt sätt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.