Justitieminister Morgan Johansson. Foto Henrik Montgomery/TT

Hur man än vänder sig…

Av Börje R P Carlsson 2019-11-12

Jag har svårt för den symbolpolitik som riksdagen och oppositionen använder för att samla röster och sympatier. Nu senast vill högerextremister att misstroende ska väckas mot justitieministern för polisens misslyckanden. Skulle en minister försöka styra polisverksamheten så kallas det ministerstyre och då blir det ett dj-a liv.

   Skulle ministern överlåta polisverksamheten till de två högsta polisiära tjänstemännen som tillsammans har 300 tusen kronor i månadslön för att sköta polisverksamheten, ja då kommer extremisterna med förslag om misstroendeförklaring. Ja men mot vem?

   Inte mot de två högavlönade polistjänstemännen som med vida ramar och stor budget har fria händer att verkligen förändra utan mot justitieministern som hur det än går i polisverksamheten antingen får en misstroendeförklaring mot sig eller en anklagelse om ministerstyre.

   Häckla den som häcklas bör. Vilka var det som beslutade om:

 • En polisorganisation som redan på förhand kunde bedömas som omöjlig.
 • En polisorganisation som satte administration i högsätet.
 • En polisorganisation som centraliserade till den milda grad att det idag finns orter med mer än 50 tusen invånare men inte en enda polis.
 • En polisorganisation som lade ner tre polisstationer av fyra.
 • En polisorganisation som inte med rimliga förutsättningar går att nå varken på telefon eller mail. Om de fortfarande har någon form av postgång vet jag inte men den marginaliseras i så fall av PostNord..
 • En polisorganisation där bara en mindre del av poliserna tjänstgör ute nära medborgaren.
 • En polisorganisation där polisiära talesmän är viktigare än det mesta annat.
 • En polisorganisation där den mesta tiden går åt på utbildningar och möten.
 • En polisorganisation med en kurskatalog på 158 sidor innehållande cirka 345 olika kurser. Är det konstigt att polisverksamheten inte hinns med.
 • En polisorganisation där den mesta tiden på varje uppdrag består av förflyttningar.
 • En polisorganisation där de högsta chefernas galauniform används mer frekvent än arbetskläderna.

   Vilka var det som beslutade om allt detta? Jo, de politiska partierna till höger om mitten som hade regeringsmakten och därmed är ansvariga – trots att övriga partier röstade med för att i annat fall ha blivit överkörda.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.