Veckans bästa

Våldet kommer allt längre ifrån oss

Av Andreas Magnusson 2019-12-07

Ju längre bort våldet kommer desto hårdare måste tonläget skruvas upp hos de som vill lura oss att allt är värre än någonsin. I dagarna kom rapporten som fick gaphalsarnas katastrofbudskap att spricka upp i avslöjande målbrottsröst. Risken att utsättas för brott i Malmö har inte varit lägre på tjugo år.

   Polisregion Syd kom för några veckor sedan med förhandsrapporten om en undersökning som visade att den upplevda tryggheten har ökat i hela området. Den visade också att den anmälda brottsligheten var rekordlåg.

   Jag skrev en text om saken och gaphalsarna var genast där och raljerade över att polisområde Syd minsann innefattar en massa andra platser än Malmö och att Malmö minsann var värre än någonsin. Enligt vissa, som Björn Ranelid, var det till och med krig i staden.

   Gaphalsarna menade förresten dessutom att det var respektlöst mot alla anhöriga till offer för brottslighet att uppge korrekt brottsstatistik.

   Det där är ett minst sagts rubbat sätt att tänka på. Då skulle varje berättelse från en canceröverlevare vara ett hån mot anhöriga till någon som dött av cancer och varje rapport om minskat antal bilolyckor vara ett påhopp på anhöriga till någon som har kört ihjäl sig.

   Ni som upprörs över sanningen och vill fortsätta leva i tron att Sverige är en krigsskådeplats ska kanske sluta läsa nu. Surfa över till Björn Ranelids adjektivstaplande Facebooksida, Lamottes Swish-fabrik eller någon Stå upp för Sverige-grupp. Där uppskattas lättlurade papegojor som upprepar vad husse säger.

   En annan idé kan vara att lyssna på de Jimmie Åkessons-imitationer som blivit Ulf Kristerssons signum sedan han bestämde sig för att lämna över oppositionens taktpinne och bli politikens motsvarighet till Goose i Top Gun, Andrew Ridgeley i Wham och Stig Strand i skidbacken.

   Nu i veckan kom rapporten som visar de detaljerade siffrorna för just Malmö. Den baserar sig på en undersökning med över 7000 respondenter bosatta i Malmöområdet. Undersökningen visar att risken att utsättas för brott i Malmö inte har varit lägre någon gång under hela 2000-talet.
Se länk nedan

   Det fysiska våldet har minskat och förtroendet för polisen har ökat. Allt fler respondenter uppger att de känner sig trygga när de går ensamma ute en sen kväll. Över hälften av Malmöborna uppger att de promenerar tryggt ensamma ute sent på kvällen.

   Det finns några försiktigt negativa trender även om huvudresultatet visar på låg brottslighet. Rädslan för speciella personer i det egna bostadsområdet har ökat något sedan förra året liksom rädslan för otrygghet i samband med idrottsevenemang.

   Liksom förra årets mätning är relativt många Malmöbor bekymrade över nedskräpning och hastighetsöverträdelser. Däremot uppger allt färre att kvinnor antastas i området där de bor.

   Malmö uppvisar egentligen samma trend som riket i stort. Våldet kommer allt längre ifrån medborgarna i verkligheten och allt närmare medborgarna i de massmediala skildringarna och i de politiska utspelens fiktiva värld.

    Därför kan man se att otryggheten ibland ökar ordentligt även där brottsligheten är låg. En bra story övertygar även om den inte är sann.

    Det självspelande otrygghetspianot spelar samma gamla visa om och om igen och till sist blir det omöjligt att inte få låten på hjärnan.

   Det dödliga våldet är idag klart lägre än det var under hela 70-, 80- och 90-talen även om skjutningarna har ökat. Tidigare var offer för det dödliga våldet i högre utsträckning ”vanliga människor” medan de som numer framförallt drabbas är gängmedlemmar och kriminella medborgare.

   Emellanåt händer det dock att även icke-kriminella råkar illa ut och just dessa enskilda händelser blåser media upp för att få så många läsare som möjligt och politiker gör likadant för att locka väljare till sin repressiva batongpolitik.

   Visst finns det stora problem med gängkriminalitet och skjutningar. Sprängningarna är oroande och otrevliga även om de hittills mestadels tycks utföras för att ge maximal materiell skada och minimal fysisk skada.

    Trots de glädjande siffrorna när det gäller brottsligheten som helhet finns det med rätta ingen som är fullt nöjd med nuvarande situation.

   Det är viktigt att prioritera satsningar på utbildning och arbete. Det är viktigt att det drivs en aktiv politik för att komma till rätta med bostadssegregationen.

   I vissa områden av Malmö, Stockholm och Göteborg är otryggheten större än i andra områden och dessa områden är just de platser där unga människor har lägre grad av framtidstro.

    Samhället behöver satsa rejält på tillhörighetsskapande verksamheter. Tillhörighet i majoritetssamhället föder trygghet. Utan nyrekrytering dör gängen ut och för den som erbjuds vettiga alternativ är kriminalitet sällan lockande.

 

Malmöpolisens trygghetsundersökning

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.