Centerpartiets Staffan Danielsson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hur extrem kan en centerpartist vara?

Av Andreas Magnusson 2019-12-16

I en klassisk sketch med Hasse och Tage spelar Gösta Ekman extremistisk centerpartist. Han tycker inte om att partiet står med ett ben till höger och ett till vänster. ”Vi vill stå extremt i mitten. Vi vill stå så mycket i mitten som det överhuvudtaget går att komma”. Centerpartisten Staffan Danielsson har visat att det som partimedlem går att vara extrem på ett helt annat sätt.

   Vi minns nog alla den Sverigedemokratiska kommunpolitikern som ville bygga en ordentlig moské i hemstaden. Och ingen halvdan sak, utan en rejäl påkostad byggnad för att locka invandrare till kommunen. Många av oss tänkte att det nog rörde sig om ett avancerat practical joke, men inte. Han hade bara hamnat i fel parti.

   Politikern i fråga var djupt förvånad när han fick massiv kritik från partikamrater och han verkade ärlig när han menade att han tidigare inte fattat att SD var ett rasistiskt parti.

   Det är lätt att se att den där politikern hade engagerat sig i fel parti och han insåg det till sist själv. Men han är inte ensam om att ha hamnat snett. Det finns idag i Sverige ett gäng framträdande politiker som driver en linje som i all väsentligt tycks vara den totala motsatsen till den som drivs av det parti de har valt att tillhöra.

   Widar Andersson kallar sig socialdemokrat men det känns som att allt han säger är på sverigedemokratiska. Samma sak med Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson som under socialdemokratisk flagg har tagit sig an flera av Sverigedemokraternas hjärtefrågor.

   Låt oss gå tillbaka till Staffan Danielsson. Han satt i Riksdagen för Centerpartiet under perioden 2003-2014 och därefter under perioden 2015-2018. Han är mycket aktiv i migrationsdebatten i sociala medier och företräder där i princip alltid motsatt ståndpunkt som sitt eget parti. Centern har en liberal syn på invandring och migration. Danielsson tycks istället agera som om han vore 2000-talets Sjöbo-Olle.

   Tino Sanandaji som allt som oftast hånar Annie Lööf, Fredrick Federley och andra Centerpartister hör till Danielssons stora favoriter.

   Danielsson har en lång historia av att driva en helt egen politik. Danielsson var till exempel den enda Riksdagsledamot utanför KD som röstade emot samkönade äktenskap. För honom var alltså frågan om att homosexuella inte skulle få gifta sig så viktig att han gick emot sitt eget parti.

   Han var också ensam centerpartist att lägga ner sin röst när partiet i övrigt tog ställning för den så kallade gymnasielagen.

   Danielsson har nu skapat en egen debattgrupp på Facebook som heter ”Brottsligheten i Sverige – Rapportgrupp”. Syftet med sidan beskrivs bland annat så här:

”Är Sverige tryggare än någonsin, eller ökar brottsligheten på en del områden? Var frekvensen gängmord, åldringsrån, rån mot barn och ungdomar och vuxna ofta begångna av ungdomsgäng, vägpirater, sexualbrott, masstölder av båtmotorer och sadlar och lyxbilar och traktordelar osv, lika hög på 1980-talet som idag?
Jag har diskuterat detta i media och sociala medier i ett antal år. Jag anser att otryggheten ökar i Sverige vilket många opinionsundersökningar entydigt visar, men många andra (politiker, media, BRÅ) hävdar motsatsen.”

   Jag antar att Danielsson själv tycker att ordvalet ”traktordelar” gör honom till en god Centerpartist. Han menar i alla fall alldeles uppenbart att statistiken från BRÅ (det vill säga objektivt korrekt statistik inrapporterad från polisen) inte duger och att allmänt killgissande och artikelspammande ger en bättre bild av samhället.

   ”Avsikten är att få en sammanhållen nyhetspuls”, skriver Danielsson om sin sida. Så istället för brottsstatistik som kan berätta för oss att brottsligheten i Sverige är ganska oförändrad trots ökad invandring handlar Danielssons projekt om att posta länkar med nyhetsartiklar om det laglösa Sverige som en följd av invandringen.

   Inte sällan postar Danielsson länkar från olika högerextrema publikationer som Samhällsnytt, Petterssons blogg, Nyheter idag och liknande. Han hyllar Joakim Lamottes ”journalistik”, sprider vidare hans inlägg och reportage och kallar i samband med detta Magasinet Para§raf för vänster.

   En moderatpolitiker hänvisade i Danielssons senaste Lamotte-hyllning till min granskning på Para§raf som visar att 70% av Joakim Lamottes inlägg under 2019 har handlat om honom själv, att 57% mer bestämt har handlat om att hänga ut eller ge sig på meningsmotståndare och att endast 6,5% av inläggen innehöll något som med god vilja kan kallas journalistik. Eftersom siffrorna stämmer var Danielsson tvungen att lämna sakfrågan. Han skrev då så här:

”För de som inte vet kan jag upplysa om att de ”fakta” du hänvisar till är tillverkade av vänstersajten MagasinetParagraf.”

   För de som inte vet kan jag upplysa om att den enda i Paragrafredaktionen som är partipolitiskt aktiv är just Centerpartist, det vill säga medlem i samma parti som Staffan Danielsson. Jag kan också upplysa om att inga fakta är tillverkade och att det inte krävs många minuters faktakoll för att inse detta.

   Danielssons brottssida på Facebook är en ren länkbombning till texter som vill koppla ihop invandring och brottslighet. När konventionell media med hänsyn till de pressetiska reglerna undviker att nämna gärningsmäns nationalitet gräver Danielsson fram en länk från någon högerextrem sida som ”säger sanningen”.

   I ett exempel från 12 december delar han till exempel ett inlägg från Petterssons blogg. Han förklarar där sitt länkande med följande text:

”Petterssons blogg är invandringskritisk. Att jag länkar till dess faktauppgifter i en grov gruppvåldtäkt mot barn är att jag tycker att normalmedia sviker när man inte har med den informationen, som därtill finns mycket brett spridd i sociala medier och alltså är väl känd av miljoner medborgare.”

   Den information Petterssons blogg levererar som Danielsson tycker är nödvändig är att tre personer som dömts för gruppvåldtäkt mot barn är från Eritrea.

   Logiken här är lite märklig. Danielsson menar att etniciteten redan är allmänt känd och att media därför sviker när de inte berättar det som människor redan vet och därför måste Danielsson hjälpa till att berätta det människor redan vet.

   På vilket sätt är det viktigt att vi vet att tre våldtäktsmän är från Eritrea? Och varför behöver media säga något om det redan är allmänt känt?

   Staffan Danielsson kallar Petterssons blogg ”invandringskritisk” och det är en mild definition. Expo skriver följande om Pettersons blogg:

”De har under flera år uppmärksammats för rasistiska inlägg och har under det senaste året börjat uppmana sina läsare att ansluta sig till vit makt-gruppen Det Fria Sverige och prenumerera på organisationens nättidning.”

   Det Fria Sverige är grundat av nazisterna Dan Eriksson och Ingrid Carlqvist. Dan Eriksson drev podden ”Motgift” som hade kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Ingrid Carlqvist är mest känd för rasistiska uttalanden, antisemitism och omfattande Islam-hat. Bland annat har hon sagt att ”de som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar”.

   Staffan Danielsson tycks inte se något större problem med att sprida vidare högerextrema artiklar och tankar, vilket får mig att tänka på 80-talets mest omtalade Centerextremist.

   I samband med Riksdagsvalet 1988 blev Centerpolitikern Sven-Olle Olsson känd i hela landet för att han drev igenom en folkomröstning om flyktingmottagande i Sjöbo. Detta ledde till att Sven-Olle Olsson uteslöts ur partiet.

   Sverigedemokraterna använde sig av Sjöbo som förebild för sin marknadsföring. ”Sjöbo visar vägen” blev den slogan man valde för sina valaffischer.

   2002 rekryterades Sven-Olle Olsson till Sverigedemokraterna. Den stora frågan är när SD rekryterar Staffan Danielsson.

Tillägg 17 december 21.00 utifrån Lars Danielssons reaktion på krönikan:

   Centerpartisten Staffan Danielsson försvarar sig efter min krönika där jag bland annat visar att han delar länkar från nazivänliga medier.

   I sitt försvar kallar han Magasinet Paragraf för vänster och hänvisar till ”Den skarpa samhällsdebattören Rebecca Weidmo-Uvell”. Det kan vara bra att påminna sig om vad den skarpa samhällsdebattören i fråga har sagt om Danielssons eget parti och Danielssons egen partiledare.

”Tack Centerpartiet för att kommunisterna får diktera landets politik!”

”Centerpartiet. Vilka floppar. Bra att veta att det gamla ordspråket ”lita aldrig på en folkpartist” numera är ”lita aldrig på en centerpartist”.”

”Islamisten i Centerpartiet kommer alltså ändå att bli vald om ni i Göteborg röstar på Centern.”

”Ska vi prata historia är Centern det brunaste partiet i riksdagen.”

” hellre ha socialism än prata med SD. För det är EXAKT det Centern och Liberalerna säger. De kör hellre landet i botten än pratar med SD.”

” Bara att konstatera: i Sverige har vi röda socialister, mörkröda socialister, gröna socialister och blå socialister. Moralist-högern.”

”Jag skrev detta. Annie Lööf blockade mig. Jag har bara en sak att säga: tvätta inte koftan mer än 30 grader. Då krymper den ännu mer.”

”Står inte ut med Annie Lööfs skryt.”

   Ja, det finns hundratals liknande inlägg. Jag skulle vilja påstå att Danielssons försök att försvara sig genom att vänster-stämpla Paragraf och stödja sig på Uvell bara förstärker min kritik.

   Danielsson driver en linje långt ifrån sitt eget partis linje och att hans besatthet av att koppla ihop invandring och brottslighet står i konflikt med det egna partiets ideologi.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.