Låt oss inte glömma de giriga som nu visar sitt rätta ansikte

Av Börje R P Carlsson 2020-03-19

Ingen katastrof är för allvarlig eller tillräckligt omfattande för att inte kunna användas av de girigaste. Vad spelar det för roll om jorden går under i morgon om jag kan sno åt mig några kronor extra idag.

Dessa giriga människor och dessa giriga företagare måste få en smäll på fingrarna för att påvisas att solidaritet, medkänsla och empati räknas och för att påvisa att utpressning inte är ok.

När den store statsmannen Donald Trump visar hur man på hans nivå kan visa sitt förakt för människor som inte är amerikaner måste omvärlden visa en reaktion. Utan att sväva på målet försöker han kontraktera ett tyskt företag som ligger långt fram i skapandet av ett vaccin mot Corona.

Kontraktet går ut på att USA ska ha exklusiv rätt till varenda vaccindos som detta företag lyckas få fram. Solidaritet och medkänsla för de svårast sjuka finns inte på kartan för denna egoist. Således precis som han hela tiden sagt ”America first”.

När ett företag i Sverige har lyckats komma över handsprit i större mängd för någon tia per förpackning är det inte okay att sälja dessa över disk för 794 kronor per förpackning. Här ska kunderna så fort det bara går bojkotta denna butik. Hur glad man än blir över att få köpa en förpackning handsprit för 794 kronor så är det ett ockerpris där köpmannen utnyttjar ett trångmål som köparen hamnat i. 

Jag läser att ”handskar, munskydd och visir är några av sjukvårdens viktigaste produkter i bekämpningen av coronaviruset. Men 20 av sjukvårdens 100 viktigaste artiklar är just nu svåra att få tag på. Dessutom höjer leverantörerna priserna på dessa ordentligt”. Denna höjning måste noteras inför kommande affärsavtal. Företag som utnyttjar en pandemi för att höja vinsterna ska för all framtid vara uteslutna för kommande upphandlingar.

Å andra sidan måste vi minnas de företag som gör det motsatta. När Ikea i Älmhult uppmärksammade att de hade flera pallar med tusentals munskydd/andningsskydd så skänkte Ikea alla dessa munskydd och körde dem till närmaste större sjukhus.

Ellfolk byggföretag i Torshälla skänkte hela sitt lager av skyddsutrustning till Mälarsjukhuset. Dessa företag och fler är värda att högaktas och att minnas inför framtida upphandlingar.

Människors egoism och girighet är graverande och trots att handlarna lovar att varken livsmedel eller toapapper kommer att ta slut så hamstras det som aldrig förr och en del människor tycks tro att de kommer att sitta på muggen dygnet runt, det närmaste halvåret.

Trots att allvaret över pandemin är högst påtagligt köper en del människor på sig oerhörda lager för framtida bruk. En framtid som är så oförutsebar att de kanske inte ens skulle köpa gröna bananer eftersom faran att inte få uppleva dessa bananers mognad är påtaglig.

När goda människor försöker hjälpa till kommer med en naturlags följsamhet de råttor som med samma grundförutsättningar försöker utnyttja och lura de som behöver hjälp.

I kristider klargörs att hjälpsamhet och medkänsla är gränslösa men å andra sidan har girigheten ännu vidare ramar. När en prövning är över får vi inte glömma de ansikten som visat sitt rätta jag.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.