Swedbanks före detta vd och koncernchef Birgitte Bonnesen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så har det då äntligen hänt

Av Börje R P Carlsson 2020-03-25

Under lång tid har jag efterlyst höga chefers ansvar. De högsta cheferna har ofta löner som både skrämmer och skämmer eftersom de för det första aldrig kan göra skäl för dessa gigantiska löner men framförallt aldrig behöver ta det ansvar som försvarar deras höga löner. Inte ens om de beter sig brottsligt, oförsvarligt eller ljuger behöver de ta ansvar. Det värsta som kan hända är att de i symbolikens namn avslutar sin tjänst med en gigantisk fallskärm.

Jag har ofta förundrat mig över detta och också ofta undrat varför en chef som betett sig på detta sätt får en fallskärm eller ett avgångsvederlag som är i storlek att varken han eller hans närmaste behöver arbeta de närmaste hundra åren.

När jag någon gång fört detta på tal har jag ofta fått höra att det beror på att fallskärmarna är avtalade i samband med att den höga chefen engageras.

Jag trodde det också var avtalat att ”jobbet” skulle skötas på ett ärligt och rättskaffens sätt och att det också var ett avtalsbrott att missköta jobbet.

Ibland har jag i min misstänksamhet undrat vad dessa höga avgångsvederlag och pensioner egentligen är betalning för? Är det så illa att företagen, i aktuellt fall Swedbank, köper den avgående chefens tystnad?

Har dessa sparkade chefer ”tummen i ögat” på någon/några av beslutsfattarna? Jag hoppas att det inte är så men jag har svårt att freda mig från misstanken.

När nu Swedbank tar ifrån den sparkade vd:n Bonnesen hennes avgångsvederlag menar jag att detta, förhoppningsvis, är ett trendbrott som fler företag ska följa.

När Bonnesen lämnade sitt jobb (läs fick sparken) beslutades att hon skulle få gigantiska 26,6 miljoner i ersättning vid uppsägning (och så finns det dom som hävdar att brott inte lönar sig) men detta har nu banken beslutat ändra på och pengarna som skulle ha betalts ut den sista mars fryses nu inne.

När banken dessutom hävdar att Michael Wolfs avgångsvederlag på cirka 18 miljoner ska dras in är det uppenbart att Swedbank nu har inlett ett trendbrott som jag hoppas att andra företag tar efter. Obs jag har inget emot avgångsvederlag för chefer som avslutar sitt engagemang med flaggan i topp även om jag har svårt att förstå de ohemult höga beloppen.

Men de som genom brottslighet, försummelse eller okunnighet får gå ska inte ha rätt till några avtalade fallskärmar eftersom de inte skött sina avtalade åtaganden. I synnerhet inte när deras agerande kan kosta banken tusentals miljoner i olika kostnader och straffsanktioner.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.