Foto Simon Rehnström/SvD/TT

Spika inte nubb med handslägga

Av Börje R P Carlsson 2020-04-01

Systrar och bröder. Låt oss sluta upp bakom Folkhälsomyndigheten och förbjud våra politiker att göra politik av Coronafrågan. Världen står inför en pandemi som orsakar kaos, dödsfall och elände för en hel värld. Varefter Coronaviruset sprider ut sig blir vidden och omfattningen av katastrofen allt tydligare.

Något som inte syns, inte ses och inte lever. Hur kan detta lilla obetydliga sätta skräck i en hel värld. Framförallt hur blir man av med det eftersom det inte lever kan det inte dö?

En läkare och professor vid namn Agnes Wold hävdar att om människor kunde hålla distans till ALLA andra människor i sin närhet, i tre veckor, skulle smittan vara borta och inte en enda människa skull dö eller bli sjuk. Den här lilla osynliga partikeln behöver tydligen människolungor som värd för att föröka sig och spridas vidare.

Sätt stopp för det och på tre veckor skulle vi kunna bli av med denna farsot. Om jag förstått Agnes Wold rätt så tappar detta lilla osynliga men dödligt giftiga all sin kraft och är oskadliggjort efter tre veckor. Jag rekommenderar alla att läsa allt om Agnes Wold, det finns ingen som sprider tröst och information som hon.

Ska det vara så svårt att isolera sig i tre veckor? Det har jag gjort nu och det var inte speciellt svårt utan mer som en välkommen och behövlig viloperiod. Men till min fasa upptäcker jag att många som likt mig har suttit i en frivillig karantän under tre veckor men till ingen nytta för alldeles för många har levt som vanligt och hållit liv i smittan.

Idag finns drygt 4 000 konstaterat sjuka i Sverige och man får väl anta att mörkertalet är betydligt högre. Stockholms länstrafik är rena smittbomber när människor försöker jobba och överleva. Ta bort trängselskatten så människor kan skapa sin treveckorskarantän. Corona sprids i bussar inte mellan bilar.

För att genomföra tre veckors karantän behövs egentligen inga stora åtgärder men det måste ju ske samtidigt. Att allt sker samtidigt är tydligen A och O och kanske borde beslutsfattarna ta ett beslut om fullständig karantän i tre veckor och så är vi av med skiten. Nu finner jag att min karantän varit helt överflödig varför jag fortsätter tre veckor till. Det känns som om jag tecknat en brandförsäkring som när perioden gått ut visade sig vara helt överflödig.

Nu är det inte dags att politisera frågan. Det inte dags att komma med politiska pamfletter och krav för att framstå som stark och handlingskraftig. Inga politiska utspel stoppar Coronaviruset hur högt Kristersson än gapar, hur landsfaderlig än Åkesson försöker framstå.

Inte heller journalisters vassa och intrikata frågor när Folkhälsomyndighetens representanter utfrågas stoppar Coronan. Men följ myndighetens beslut så kommer smittan att stoppas. Men någon ekonomisk återhämtning för svensk exportindustri blir det inte förrän också omvärlden blir Coronafritt. En omvärld som blir alltmer diktatorisk.

Vi alla, också politiker som Åkesson och Kristersson men också journalister som Anna Hedenmo, måste ta till oss det som Folkhälsomyndigheten proklamerar. Att i förtvivlan, frustration och rädsla kräva det eller det, för så har de gjort i det landet eller det landet, blir inte mer rätt för att många skriker så.

Kunde Sveriges medborgare, i synnerhet många sturska och viljestarka äldre, för en tid på cirka tre-fyra veckor glömma sin självpåtagna rätt att gå vart de vill, göra vad de vill, visa sin oväld så skulle detta virus kunna inaktiveras på denna tid.

Vi vet nu med säkerhet hur smittan sprids och det räcker med att hålla distans till våra medmänniskor, en distans på två meter. Detta borde knappast innebära några betydande problem eftersom det bor 25 personer per kvadratkilometer i Sverige medan det i övriga EU bor 118 människor per kvadratkilometer.

Detta borgar för att trängseln inte behöver bli alltför omfattande och eftersom alla inte är ute samtidigt borde det också i storstadsområdena fungera med en sfär på två meter.

Därutöver krävs en god handhygien eftersom viruset under en kort tid kan leva på döda föremål. Kan man skriva leva, när viruset inte lever och således inte kan dö men det kan tydligen oskadliggöras? (enligt Agnes Wold).

Om vi alla hjälps åt på de fantastiska sätt som redan sker på många håll kan bilden ändras fort. Att bara använda hårda tag utan att ha befolkningen bakom sig går inte i ett längre perspektiv. Det är inte alltid bäst att spika nubb med en handslägga.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.