Livet är trots Coronan ganska skönt

Av Börje R P Carlsson 2020-04-07

Jag gläntar på gardinen och tittar ut. Himlen är molnfri och i öster är solen på väg upp. Rimfrosten gnistrar i gräset och det ser ut att bli en underbar dag, precis så underbar som bara en vårdag i april kan bli. Då minns jag det som jag för ett ögonblick lyckats förtränga. Hela världen står i brand i ett krig som utkämpas mot ett virus som kallas Corona. Det syns inte, luktar inte och lever inte och ändå håller det hela världen i sitt grepp. Hittills har miljoner människor smittats och uppemot hundra tusen har avlidit.

Det enda som nyhetskanalerna är eniga om är intresset för Corona och dess verkningar. Coronan och dess verkningar är på allas läppar och självgoda experter som vet hur det ska behandlas är nästan lika många som invånarna.

De flesta av dessa ”experter” är helt på det klara att de som försöker bekämpa Coronaviruset gör fel och borde ha gjort på annat sätt – vilket sätt viruset borde bekämpas på vet de inte men allt görs fel.

President Trumps ögon har öppnats och han inser att Corona inte är något demokratiskt påfund för att försvåra hans valrörelse till omval av en ny förlorad fyraårsperiod.

President Bolsonaro har utlyst söndag till en nationell bönedag för att med böner till högre makter betvinga viruset. Detta trots fler smittade och döda än i Sverige.

Englands Boris Johnsson berättar från sjukhussängen att Corona finns och är en högst påtaglig sjukdom.

I Turkmenistan har makthavarna bestämt att Corona inte finns och det är förbjudet att insjukna i Corona eller ens säga virusets namn. Undrar om man får dö i Corona i detta land?

I Sverige har 477 människor dött och statsminister Stefan Löfven vill uppmärksamma Sveriges invånare att än är inte Coronan över utan vi kan förvänta oss tusentals döda.

Eftersom Coronaviruset huvudsakligen är farligt för äldre människor med underliggande svåra sjukdomar funderar jag på hur dödsorsaksstatistiken upprättas när dödsorsaken är flera underliggande sjukdomar.

Varje morgon börjar med en liten kontemplation över Coronaviruset och vad den stundande dagen skall medföra för siffror.

Varje morgon hoppas jag på en vändning där statistiken visar att nu är det värsta över och nu blir det bara bättre. Då kommer statsministerns ord ”förmodligen flera tusen döda”. Aldrig har jag väl så innerligt önskat att han ska ha fel.

Klockan 14 varje dag inför SVTs Coronanytt bänkar jag mig framför tv:n för att förhoppningsvis få höra Anders Tegnell säga ”nu ser det ut som om det vänt och siffrorna är lägre än i går”.

Därefter tackar jag min lyckliga stjärna som bor i Sverige där myndigheterna inte förbjudit mig att gå ut utan bara rekommenderat distans till andra människor. Sen går jag ut i solen och försöker, för en stund, glömma både Corona och dess följdverkningar för livet är trots allt ganska skönt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.