Mattias Liedholm. Foto Johan Nilsson/TT

Följde lagen – nu stängs han av

Av Andreas Magnusson 2020-04-15

Det är inte lätt att arbeta som rektor i en kommun där den politiska ledningen fattar beslut som strider mot både skollagen, diskrimineringslagen och grundlagen. Först blir man tvungen att ignorera kommunledningens beslut för att inte bryta mot lagen, sedan blir man mordhotad av rasistgalningar och slutligen blir man avstängd från sitt jobb.

Skurups kommun införde ett slöjförbud för elever och personal i skolan. Skolverket har redan för flera år sedan klargjort att ett sådant förbud inte är tillåtet eftersom det strider mot diskrimineringslagen. Kommunens egna jurister konstaterade också att ett förbud var omöjligt. Beslut togs ändå.

En av de hårdaste kritikerna har hela tiden varit Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm. Han menade helt korrekt att skollagen och grundlagen är överordnad kommunala ordningsstadgar. Det pris han fick betala för sin lojalitet med svensk lagstiftning var bland annat uthängningar i rasistisk media med den sedvanliga arsenalen av mordhot som följd.

Nu har som av en händelse Mattias Liedholm med omedelbar verkan stängts av från sin tjänst. Kollegor hade noterat att det inte gick att skicka mejl till honom och när han kontaktade förvaltningschefen i ärendet fick han höra att det berodde på att han var avstängd från sin tjänst.

Men det finns enligt moderatpolitikern som är ordförande i Skurups kommuns skol- och utbildningsutskott samt personalutskottet ”ingen som helst koppling” mellan avstängningen av rektorn Mattias Liedholm och att han offentligt har kritiserat kommunledningen för att de uppmanar sina tjänstemän att begå lagbrott.

Moderaterna vill alltså att vi ska tro att just den rektor som hårdast kritiserat kommunpolitikerna bara råkar vara just den rektor som har ”allvarliga brister i sitt ledarskap”.

Skurups moderata ledning är inför nästa val oerhört beroende av två saker. De behöver väljare som uppskattar en ledning som i beslut och handling struntar i svensk lag och de behöver väljare som är korkade nog att gå på enkla avledningsmanövrar.

Tilläggas kan att Mattias Liedholm själv, åtminstone fram tills nyligen, var medlem i Moderaterna. Det är inte en vänster- eller högerfråga att stå upp för svensk lag och grundläggande mänskliga rättigheter. Det är en fråga om anständighet.

Skurups kommunslogan When in Europe don’t miss Skurup bör nog snart ändras till When in Nordkorea don’t miss Skurup. Det rimmar illa, men det mesta med den kommunen rimmar tyvärr illa just nu.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.