Joakim Lamotte

Karlsten producerar nästan 5000 procent mer journalistik än Lamotte

Av Andreas Magnusson 2020-05-06

En statistisk jämförelse mellan Facebookjournalisterna Emanuel Karlsten och Joakim Lamotte visar att Karlstens journalistiska produktion de senaste månaderna har varit 4900% större än Lamottes. Faktum är att Karlsten på två månader har gjort fler journalistiska reportage och texter än vad Lamotte har gjort på flera år.

Det finns de som påstår att Joakim Lamotte är journalist. Han påstår det till exempel själv. I varje inlägg han gör på Facebook som är den enda plattform han publicerar sig på uppmanar han sina följare att stödja ”oberoende journalistik” genom att swisha pengar.

Inget konstigt med det kan tyckas – om det nu hade varit så att han faktiskt hade sysslat med journalistik i någon större omfattning.

I en granskning över förra årets produktion från Lamotte, Ett år med med Joakim Lamottekonstaterade jag att 6% av inläggen hade någon slags journalistisk koppling. Journalistik definierade jag då som att någon typ av intervju hade gjorts (även om den var kort eller bara innebar publicering av ett mejlsvar) eller att någon typ av fakta hade sammanställts (inte bara delats vidare).

År 2019 (till och med 7 december) gjorde Joakim Lamotte 164 inlägg. 115 av inläggen, det vill säga ungefär 70%, handlade om honom själv. Det gjordes fyra reportage under perioden där Lamotte lämnade skrivbordet eller bilstolen för att intervjua människor.

Det gjordes 93 inlägg där syftet var att hänga ut eller kritisera privatpersoner som har kritiserat Joakim Lamotte. Nästan 60% av Lamottes textproduktion under 2019 handlade alltså om att ge sig på människor för att de inte gillar Joakim Lamotte eller något han har skrivit eller sagt.

Ofta sägs det att det väl inte är konstigare att Lamotte ber om pengar än att till exempel Paragraf gör det. Och jag håller med. Det är inte konstigt alls. Det enda konstiga är om människor tror att Joakim Lamotte bedriver journalistik när han skriver vad han tycker om saker eller säger att andra är dumma mot honom. Journalistik och självömkan är inte samma sak.

Jag har nu jämfört Joakim Lamotte med en annan ”nätjournalist ”som även han har Facebook som sitt publicistiska nav, nämligen Emanuel Karlsten.

Lamotte kallade i ett av sina inlägg 2019 Karlsten för en ”skrivbordsjournalist” och menade att Karlsten till skillnad från Lamotte inte gav sig ut i verkligheten för att bedriva journalistik. Så här skrev han:

”Vad gäller Emanuel Karlsten har han aldrig under sina yrkesverksamma år skitit ur sig ett reportage värt namnet. Han är en skrivbordsjournalist som aldrig skulle smutsa ner sina skor för att granska vad som sker ute i samhället.”

Så hur ser det då ut i verkligheten bortom tyckandet? Här följer en jämförelse mellan Lamottes och Karlstens journalistiska produktion under perioden 1 mars-4 maj. Det är enkelt för var och en som så vill att granska och se att mina uppgifter stämmer:

Lamotte: 10 inlägg på Facebook

Karlsten: 135 inlägg på Facebook

Lamotte: Ber om pengar i 100% av inläggen

Karlsten: Ber om pengar i 0,75% av inläggen

Lamotte: 90% av inläggen (9st) handlar om honom själv. I det tionde inlägget hittar han på en berättelse om sig själv, sin fru och sina barn men syftet får ändå anses vara att berätta om något annat än sig själv.

Karlsten: 1,5% av inläggen (2st) handlar om honom själv

Lamotte: 1 inlägg (10%) är journalistiskt (även om rubriken ”Coronasmittade barn uppmanas gå till skolan” är direkt felaktig).

Karlsten: 50 inlägg (38%) är journalistiska (i de flesta fall hyfsat omfattande reportage eller granskningar).

Emanuel Karlstens journalistiska produktion är under den uppmätta perioden 50 gånger större än Joakim Lamottes. Faktum är att Karlsten under den senaste tvåmånadersperioden bedrivit mångdubbelt mycket mer journalistik än Lamotte gjorde under hela 2018, 2019 och 2020.

En likhet mellan Karlsten och Lamotte är att de båda varvar journalistik med opinionstexter, länkar och åsiktsinlägg. En skillnad är att Karlsten alltid är tydlig med vad som till exempel är en journalistisk granskning och vad som är ett åsiktsinlägg eller en krönika.

De två senaste månaderna har Lamotte länkat till en text i Nyheter idag som handlar om att det är bra att ge Joakim Lamotte pengar. Han har också skrivit två inlägg om att en liten begravningsbyrå i ett par timmar hade låtit en fejkad dödsannons med Joakim Lamotte finnas på sin hemsida (den togs snabbt ner).

Han har även skrivit två inlägg där han ber om pengar för att försvara sig i en kommande förtalsrättegång. Dessutom har skrivit ett inlägg om att han mår dåligt och han har gjort ett inlägg för att kritisera vänsterpolitikern Daniel Rizat för att denne har kritiserat Joakim Lamotte.

Slutligen har han angripit Magda Gad och polisen för att de på olika sätt har kritiserat Joakim Lamotte. Det här är allt. Det är Lamottes samlade arbetsinsats under drygt två månaders tid.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.