Att kvälja dom

Av Börje R P Carlsson 2020-06-03

När jag gick på polisskolan fick jag lära mig att som polis inte kvälja dom eller, på svenska, ifrågasätta eller klaga på en dom. Fram till år 1948 var det böter på att kvälja dom och när jag började polisskolan femton år senare var det fortfarande opassande att klaga eller ifrågasätta en dom. Ibland är det dock nästan omöjligt att inte klaga på en dom som blivit alltför upprörande.

När Kalmar Tingsrätt den 28 maj 2020 kom med en dom blev i alla fall jag djupt upprörd. Ärendet rörde ett mord på en ung kvinna som sköts av sin sambo/pojkvän.

Jennie och Denis hade under en tid umgåtts och blivit ett par. Jennie blev gravid och snart nog var paret föräldrar till ett gossebarn trots att Denis vid mer än ett tillfälle hotat sparka Jennie i magen för att avbryta graviditeten.

Denis blev alltmer kontrollerande och Jennies frihet blev alltmer inskränkt. Denis var inte främmande för att handgripligen piska upp Jennie om så behövdes för hennes fostran. Hot och misshandel blev mer eller mindre vardagsmat för Jennie.

Bråken urartade och slutligen fick Jennie och barnet skyddat boende på annan ort. Efter några månader trodde Jennie nog att den värsta faran blåst över och återvände till sin forna bostadsort.

Detta trots att Denis under hennes bortavaro hotat döda henne eftersom hon ”tog” hans barn ifrån honom och trots att han under hennes bortavaro träffat en annan kvinna. Denis hot var väl kända både hos myndigheter och i bekantskapskretsen. Jennie placerades återigen på skyddat boende och denna gång varade boendet nästan ett år.

Jennie återvände och paret återupptog sin samvaro. Denis skaffade en pistol och ammunition där han vid något tillfälle uppgett för att döda Jennie.

Enligt Denis var så inte fallet utan han hade köpt vapnet fyra månader tidigare för att skydda sig själv och sin familj. Enligt någon annan uppgift köptes vapnet dagen före mordet på Jennie.

Nåja, en morgon sköt Denis Jennie mitt i pannan med åtföljande polisutredning och åtal för mord, grovt vapenbrott samt ytterligare brott. Strax före mordet hade Denis ringt till Jennie men inte fått något svar men detta visar, även om tingsrätten gör en annan tolkning, att Denis inte var tillsammans med Jennie tiden före mordet utan kom dit med vapen i hand.

Vid domstolsförhandling hävdade Denis att han på morddagens morgon tagit fram vapnet i akt och mening att gömma detsamma utomhus någonstans. I samband med att han tog fram vapnet blev han tveksam om vapnet var laddat och säkrat varför han gjorde en avfyring. Skottet träffade Jennie mitt i pannan och döden blev näst intill omedelbar. Denis säger således att skottet gick av av misstag och att han träffade Jennie också var ett misstag.

Detta köper rätten och dömer honom för:
Grovt vållande till annans död, grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, narkotikabrott i två fall till sex år och fyra månaders fängelse.

Tingsrätten hävdar att åklagaren inte kunnat styrka att Denis haft för avsikt att döda Jennie.

Anmärkningsvärt är att Denis tycks ha kommit hem och strax efter skjutit Jennie som dessutom har flera färska skador som efter en misshandel. Här hävdas att Jennies skador uppstått i samband med återupplivningsförsök.

Här har tingsrätten, enligt min uppfattning, gjort tolkningar som inte stämmer med vad polisutredningen och den tekniska undersökningens resultat visar.

Hoppas åklagaren överklagar för detta ärende måsta bli prövat i högre rätt. Det får inte vara så billigt för en gärningsman att döda en människa. Bara gärningen att rikta en pistol mot en annan människa och att göra en blindavfyring är värt längre straff.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.