Jimmie Åkesson. Foto Janerik Henriksson/TT

Coronan och Jimmie Åkesson

Av Börje R P Carlsson 2020-06-08

Jimmy Åkesson har likt flera svenska oppositionspolitiker en förmåga att prata fortare än vad han kan. Den ena grodan efter den andra kommer ur truten på honom och nu senast när han först avkräver Anders Tegnells avgång samt kritiserar regeringen för att inte rätta till misstag som Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell gjort.

Han tycks inte ens förstå varför vi har en Folkhälsomyndighet och än mindre att denna inte bara består av bara Anders Tegnell. Att skjuta budbäraren är ju dock ett konstruktivt sätt som leder framåt.

Med denna kritik avslöjar sig Åkesson på ett flagrant sätt att han inte förstått varken det ena eller det andra när det gäller epidemin. Han visar också att han inte tagit del av Coronans framfart och försöker göra jämförelser mellan olika länder genom att jämföra dödstal.

Om Coronan betett sig på ett enhetligt sätt över jorden och om dödsfallen räknats på exakt samma sätt och på samma grunder så hade det kanske varit möjligt med dessa jämförelser, men bara kanske. Åkesson påtalar i ett antal punkter felbedömningar som FHM gjort och det är klart att med facit i hand är det lättare att kritisera.

Att bedömningar görs efter den kunskap man har vid beslutet tycks han inte förstå. Än mindre att olika beslut kan behöva ändras varefter kunskapen ökar tycks vara ännu svårare att förstå.

Dessutom behöver Åkesson, likt andra högröstade politiker, inte ta ansvar för något som rör Coronan, och tur är väl det för hur fan skulle det då sett ut. Ja, hur skulle det då sett ut? Detta är en omöjlig fråga eftersom de mest högröstade inte presenterar några egna lösningar och vad skillnad detta skulle ha gjort.

Han tycks inte ens ha sett att Coronan utvecklats på olika sätt i olika länder trots likartade insatser. Att Coronan utvecklats olika, till och med inom Sveriges olika räjonger trots samma övergripande åtgärder, är tydligen ofattbart för honom.

Han tycks inte ha sett att Coronan utvecklats olika i till exempel Norge och England trots ungefär samma åtgärder vidtagits. Han tycks inte ens ha förstått att om han försett sig själv med ett tätare munskydd så skulle vi medborgare sluppit höra hans dumheter.

Jag skulle vilja höra Åkessons konkreta planer och strategi för att komma till rätta med denna pandemi men jag anar att han trots att det nu finns ett flera månader långt facit inte kan konkretisera några planer som skulle medfört ett annorlunda resultat.

Att samhället misslyckats med att skydda de sköraste, kan ju knappast Tegnell eller FHM klandras för eftersom detta var deras stående uppmaning från första början. Här är den enda punkt jag vill ge honom rätt. Att värna de gamla får nog ses som ett misslyckande. Varje dödsfall är tragiskt men varje dag dör cirka 200-250 människor i Sverige men de nästan 5 000 Coronadödade har ”bara” gett en överdödlighet på cirka 2 000 människor.

Detta måste nog tolkas som att Sveriges dödssiffror är alldeles för väl tilltagna medan jämförbara länder räknat på annat sätt. På grund av misslyckandet att skydda de ömtåligaste och sköraste sticker Sverige ut men var ansvar ska utkrävas är inte alldeles självklart. Att dessutom, innan pandemin bemästrats, komma med kritik understryker ånyo att han talat fortare än vad han kan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.