Foto: Jessica Gow / TT

Det här med att skydda sig…

Av Börje R P Carlsson 2020-06-15

Egentligen borde man inte bli förvånad. Inte ens när forskare på hög nivå har olika uppfattningar. Nu fortgår debatten om munskydd i en omfattning att man, eller åtminstone jag, börjar fundera på vilken relation det finns mellan munskyddsföre-språkarna och munskyddstillverkarna.

Om jag förstått det hela rätt så finns det bara ett hundraprocentigt skydd mot Corona och det är att hålla avstånd. Håller jag avstånd så blir jag inte smittad.

Nu har amerikanska och många andra forskare påvisat, eller i alla fall försökt påvisa, att ett munskydd ger ett bra om än inte hundraprocentigt skydd.

Munskydd skulle säkerligen minska riskerna men om jag tolkat människors uppträdande rätt så medför munskydden också att avståndshållandet negligeras och det närvarande säkerhetsskapande munskyddet innebär i stället en förhöjd risk jämfört med avståndshållandet. Med munskydd kan man tydligen uppträda som vanligt.

Precis som i samlivet finns nästan inga hundraprocentiga skydd utan det enda säkra är också här att hålla avhållsamhet/distans. På två-tre meters avstånd blir ingen gravid och heller ingen blir smittad av Corona. Kan det vara enklare?

Men munskyddstillverkarna andas nog morgonluft. Med 7 500 000 000 människor som förbrukar ett antal munskydd per dag är det lätt att räkna ut vad munskydden generar för intäkter för tillverkarna om så bara förtjänsten blir bråkdelen av ett öre per munskydd eller per förpackning.

För en gångs skull är jag beredd att låta president Trump vara en förebild. Han låter sina undersåtar vara hyggligt skyddade med munskydd medan han själv skyddar sig hundraprocentigt genom att hålla avstånd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.