När polisen kör upp en batong i anus

Av Ricard A R Nilsson 2020-06-16

En misstänkt person fick vid ett ingripande en batong uppkörd i anus av en polis. Nu frias polisen. Ansvarig åklagare har beslutat att lägga ner förundersökningen om misshandel alternativt tjänstefel, med hänvisning till att våldet som den misstänkte personen utsattes för var försvarligt eller en olyckshändelse.

Det var i Solna som en polis av olyckshändelse eller medvetet – genom försvarligt våld – förde upp sin batong i anus på en misstänkt. Enligt uppgifter till Aftonbladet så var det i samband med ett fordonsstopp som tumult uppstod.

Händelseförloppet som sådant är dock höjt i dunkel. Jag kontaktade ansvarig myndighet och bad om en kopia av allt material, men nekades detta, med hänsyn till att en förundersökning som läggs ner inte är offentlig.

Jag personligen har aningen svårt att förstå hur händelsen kan vara en olycka. Var det liksom:

”Oj, jag råkade under tumultet placera batongen mot den misstänktes anus och så åkte den in.”

Men åklagaren garderade förstås sig och hävdade att våldet även kan vara försvarligt. Innebär då detta att en batong i anus är en försvarlig polisiär taktik? Kanske benämnt som EBIR-taktiken (En Batong i Rektum)? Tänker polisen kanske att:

”Den misstänkte gör motstånd. Om jag kör in batongen i anus så lugnar han nog ner sig.”

Jag skulle kunna tycka att det inte bara handlar om misshandel eller tjänstefel. En prövning bör även kunna ske av om det kan utgöra oaktsam våldtäkt alternativt oaktsamt sexuellt övergrepp.

Oavsett omständigheterna borde det anses utgöra någon form av otillåtet sexuellt våld, gissningsvis var inte den misstänkte en frivillig deltagare.

Det kan dock uppmärksammas att det inte bara är i Sverige som detta verkar hända. För några år sedan riktades anklagelser mot en fransk polis om att denne fört upp en batong i anus på en 22-årig man. Den utsatte blev så pass skadad i rektum att det krävdes ett kirurgiskt ingrepp för reparera skadan.

Den franska polisens egen utredning kom fram till att polisen slagit med batongen under midjan på 22-åringen och att den misstänktes byxor då ”råkat åka ner av sig själv”, varpå batongen ”råkade” åka in i anus. Hur slutade då detta, naturligtvis friades även denna polis.

Uppenbarligen får polisen göra lite som de vill och det räknas som en del av tjänsteutövningen alternativt så bedöms det som en olycka. Jag blir tyvärr inte förvånad. Exemplen där de som har våldsmonopolet förgriper sig på medborgarna, blir allt fler.

Även om det naturligtvis finns de poliser som sköter sitt jobb på ett bra sätt, så lägger den typ av händelse som nu skett, en skugga över hela kåren. Att föra in en batong i anus kan aldrig vara acceptabelt och jag hoppas att beslutet omprövas och att ansvarig polis åtalas och blir av med jobbet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson
Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.