Foto: Johan Nilsson/TT

En batong i röven sätter stopp för fortsatt färd

Av Börje R P Carlsson 2020-07-01

Nu har polisen fått nya möjligheter och tips om hur man förnedrar en man och samtidigt förhindrar fortsatt färd. Om polisen vid ett ingripande blir tillräckligt upprörd kan han köra upp batongen i anus på objektet för hans upprördhet. Att göra så och därvid också åstadkomma skador på den utsatte har en klarsynt svensk åklagare ansett vara okay och ska inte leda till ens ett åtal om misshandel eller liknande. Trots att den utsatte har anmält förfarandet som misstänkt våldtäkt har ärendet lagts ner.

– Handlingen har inte haft en sexuell prägel, säger Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren.

Polis i Solna skulle stoppa en bil på grund av misstänkt trafikbrott – sedan gick det snett. I mitten av juni beslutade Särskilda åklagarkammaren att lägga ner förundersökningen om misshandel alternativt tjänstefel. Våldet var antingen försvarligt eller en olyckshändelse, enligt åklagare Martin Tidén som är förundersökningsledare i ärendet.

– Det här är en olyckshändelse, påstår jag, säger han till SVT Nyheter.

En olyckshändelse! Hur i hela världen har denna olyckshändelse gått till? En olyckshändelse!

SVT:s reporter frågar lite undrande:

– Kan du förstå att allmänheten ifrågasätter ditt beslut, många undrar hur det kan vara ”försvarligt” att en batong hamnar där?
– Det är inte det jag säger. Det jag säger är att han använder batongen på ett sådant sätt som de jag pratat med på Polismyndigheten anser vara tillåtet. Att det som händer sedan händer, menar jag, är ingenting som man kan förutse ska hända i en sådan diskussion, säger Martin Tidén.

Åklagaren har alltså inte fattat ett eget beslut utan han har rådfrågat Polismyndigheten om vad som kan anses vara tillåtet. Var det inte för just dessa typer av anmälningar särskilda åklagarkammaren tillskapades.

De skulle, genom att vara en egen fristående enhet, minimera misstankarna om att polisanställda skyddar varandra. Men då rådfrågar han någon på just den enhet som kammaren skulle vara frikopplad från.

– Hade poliserna anledning att vara rädda?
– Man stoppar bilen för att man misstänker trafikbrott, bland annat rattfylleri. Det poliserna inte ville var att den här föraren skulle kunna köra vidare och att en större olycka skulle kunna inträffa.

För den sakens skull kör man upp en batong i anus för vem kan sitta och köra bil med en batong i röven. Egentligen ett polisiärt och effektivt sätt att förhindra fortsatt färd.

Om vi ändrar bara lite på denna polisiära insats genom att polisen råkat köra in batongen i anus/vaginan på en kvinna så tror jag inte att nämnda åklagare varit lika tolerant.

Jag anar att då hade polisen förmodligen blivit misstänkt för våldtäkt. Kanske hade han kommit undan med ovarsam våldtäkt i tron att kvinnan nog ville ha batongen där.

Nu kommer säkert någon läskunniga medborgare att hävda att jag ändrat på förutsättningarna genom att blanda in en kvinna i handlingen. Skillnaden är dock liten frånsett att kvinnan har två håligheter som rymmer en batong och detta måste väl kunna tolkas som att risken för en kvinna är dubbelt så stor.

Vilken annan medborgare i Sverige skulle kunna ha tagit sig dessa friheter mot en medmänniska utan att ha blivit åtalad och dömd?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.