Är den åtalade kvinnan en mördare?

Av Börje R P Carlsson 2020-07-24

Senhösten 2018 anträffas en uppbrunnen bil med en död människa. Det visar sig vara en manskropp som var så svårt bränd att varken dödsorsak eller tidpunkt för när mannan avlidit har kunnat fastställas. Inte heller var mannen avled har kunnat preciseras.

Trots det har poliserna hela tiden haft ett gott hopp om att klara upp brottet och bara en kort tid efter anträffandet kunde polisen gripa en kvinna i 40-årsåldern för brottet. Kvinnan har sedan dess suttit häktad med restriktioner.

Utredningen visade ett antal ekonomiska transaktioner som skett från den dödes konton. Transaktioner som förmodligen har skett efter mannens död. Inget går dock att precisera trots att tidpunkterna för de olika transaktionerna kan tidsbestämmas exakt.

Däremot går det inte att med visshet hävda exakt när mannen dödades. Inte hur mannen dödades och inte heller var mannen dödades. Däremot tycks det klarlagts att någon vid två tillfällen försökt bränna mannens kropp.

Enligt min uppfattning borde hanteringen av mannens kropp, försöket att bränna upp kroppen och sedermera förflyttningen av bilen, med den döde, till Hedlandet där den slutliga förbränningen skedde ha krävt två personer. Här hävdar dock polisen att kvinnan mycket väl klarat detta själv.

Kvinnan är visserligen välväxt men ger varken ett vältränat eller ett fysiskt starkt intryck. En rekonstruktion med en docka av ungefär samma storlek och vikt som den döde genomförs med en kvinnlig polis i 40-årsåldern.

En kvinnlig polis som ser vältränad och fysiskt stark ut. Polisen lyckas genomföra det åklagaren ville visa men inte utan mycket stora ansträngningar. Frågan blir kvar ”klarade kvinnan verkligen detta själv?”

Under hela utredningstiden har den misstänkta kvinnan hållit tyst och tingsrättsförhandlingen slutade med att den misstänkta friades från mord men dömdes för brott mot griftefriden och för de misstänkta ekonomiska brotten till två år och sju månaders fängelse. Ett straff som är väl avvägt och som nog kommer att kvittas mot häktningstiden.

Nu överklagar åklagaren och i detta överklagande utesluter åklagaren inblandning av någon annan och utesluter också att brottet kan ha utförts av någon annan.

Åklagaren anser att kvinnans tystnad förstärker misstankarna och de indicier som pekar ut henne som gärningsman.

Att vara tyst och därmed lägga över hela ansvaret i bevisfrågan på polis och åklagare är en medborgerlig rättighet och ingen dålig taktik. Att anse att tystnaden förstärker de indicier som pekar på kvinnan som gärningsman visar bara hur tunt bevisläget är.

Jag har svårt att tro att ett mord där varken tid, plats eller dödsorsak kan leda till en fällande dom trots att jag har en uppfattning om att åklagaren har rätt i sina misstankar. Men som jag tidigare skrivit – att tro är inte att veta.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.