Foto Johan Nilsson /TT

Bilen – ett underskattat dödligt vapen

Av Börje R P Carlsson 2020-07-27

Om du tar en bössa och skjuter rätt in i en folksamling är risken minimal att polis och åklagare nöjer sig med att använda brottsrubriker som vårdslöshet eller vållande till kroppsskada eller vållande till annans död. Du blir tveklöst misstänkt för mordförsök eller mord oaktat vad du har att invända till ditt försvar.

Men använder du, samhällets heliga ko, din bil, lika vårdslöst så du dödar och skadar människor så finns inga gränser för polis och åklagare att hitta den lindrigaste brottsrubriceringen som lagen tillåter.

Inte ens om du är påverkad av sprit eller droger förmenas du rätten till den lindrigaste brottsrubricering som står att finna.

På Öland kör en man på en 30-väg alldeles för fort. Enligt uppgift långt över den dubbla tillåtna hastigheten. Han missar en barnfamilj med en hårsmån men träffar i stället strax efter en annan familj där hustrun och en son dödas. Maken och en mindre son skadas och förs till sjukhus med ambulans.

Polis och åklagare velar fram och tillbaka innan de bestämmer sig för att begära mannen häktad och här kan man ju fundera på varför de velar. Två döda och två skadade av en man som inte säger sig minnas något av färden. Vari ligger tveksamheterna?

Nu kom tingsrätten fram till att det inte förelåg häktningsskäl och frigav mannen. Två döda och två skadade och ett dåligt minne räcker för att tingsrätten inte ska hitta några häktningsskäl.

I Borlänge föreligger ett liknande tema men här finns inga tveksamheter om syftet som tydligen var att köra på en antagonist. Föraren försökte tydligen flera gånger köra på en viss person. Flera personer skadades men ingen dödades. Här fanns inga tveksamheter utan mannen anhölls och häktades för mordförsök.

Mellan dessa händelser finns skillnader i rekvisit och målsättning men resultatet blev ungefär detsamma och Gud allena vet vad som rörde sig i huvudet på dödsföraren på Öland.

Ska man ta livet av en antagonist så använd bilen. Är du inte lika målmedveten och envis som Borlängeföraren utan planerar bättre är det nästan riskfritt.
Snart måste olika gärningsmän ta ansvar och stå för konsekvenserna av sitt handlande och att använda bilen som vapen får inte vara näst intill riskfritt.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.