Recept för det bästa av samhällen

Av Carin Åberg 2020-07-31

Efter att ha lämnats utan pengar till mat i fyra månader och senare konstaterats lida av undernäring har jag blivit totalt fokuserad på mat. Handlar till nedsatt pris och samlar i skåpen. Lagar mat och fryser in till frysens bristningsgräns. Torkar, lägger in – skafferiet är överfullt. Samlar på och följer olika recept. Så kan livet också te sig. Men det här med recept är mycket intressant. Man kan likna olika politiska partiers partiprogram vid recept. Recept för att laga det bästa av samhällen.

Sedan varierar bilden av det bästa av samhällen:

I ett gott samhälle har vi en homogen kultur – alla har samma erfarenheter, hyllar samma och tycker likadant – och det ska vi värna.

I ett annat gott samhälle tror alla på den kristna guden och lever i familjekonstellationer med mamma-pappa-barn (helst två – en pojke och en flicka) – och det ska vi värna.

I ett tredje är vi alla generösa liberaler som värnar om alla mindre bemedlade, behövande – den lite patrialkala goda samariten. Jämställt, och det ska vi uppnå.

I ett fjärde värnar vi alla friheter som finns – speciellt journalisters. (Frihet till vad eller frihet från vad?) I ett femte…?

I mitt goda samhälle är målet att flesta möjliga ska kunna leva. (Skrivit det förut: lite utifrån den på historiens soptipp nu lagda devisen: ”av  var och en av förmåga, till var och en efter behov” [Louis Blanc [1811-1882] samt Apostlagärningarna 2:44-45.)

Med tak över huvudet, mat på bordet, kläder på kroppen och en säng att sova i. Får tycka och leva som de vill – så länge de inte skadar någon annan – ”förverkliga” sig.

Kanske leva efter von Bismarcks tankar om en allmän försäkring – där flesta möjliga bidrar – som garanterar en ålderdom i trygghet, ersättning vid sjukdom och skador, säkrat föräldraskap. Jo, jag vet, det var andra tider då och jag är en hopplös idealist…

Men om man nu ska tala realpolitik: hur ser de partiers – som vi kan rösta på – olika recept ut? Handlar det bara om mer pengar till polisen? Hårdare straff, rent allmänt, hårdare tag? Inte minst i skolan – ”om kvastarna ska sopa bra får man inte slarva med skaften”.

Ingen ”rabatt” för brott som gjorts i gängkriminalitet? Minskad ”invandring” – ursäkta – färre utifrånkommande som inte kommer hit bara för att arbeta? Och vi måste ju göra något åt hur de ”äldre” lever. Omsorg.

Min uppfattning om ett gott samhälle uppnås inte då.

Den här texten borde kanske publiceras sent i augusti 2022, inför riksdagsvalet. Då kanske den har något inflytande.

För kalenderbitare:

Bismarck, Otto von (egentligen hette han Bismarck-Schönhausen i efternamn, men det blev väl för jobbigt att skriva i längden) 1815-1898. Tysk greve, hertig, ministerpresident, rikskansler och förbundskansler som började med det här med ett välfärdssamhälle (allmänna sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar och liknande).
Fast han gjorde det nog inte av välvilja, utan snarare i rädsla för att de allt starkare liberala och socialistiska rörelserna skulle få makten. Så som tiden tedde sig då.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är äntligen pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.